Üdvözöljük a

Tanévkezdés az új iskolaszerkezetben | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tanévkezdés az új iskolaszerkezetben

Szerző: Vántus Lilla | 2017. szeptember 27.

A Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság kibővített ülést tartott 2017. szeptember 5-én. A bizottsági munka kiemelten fontos eleme, a szakmaszerkezeti javaslatok előkészítése, az erre vonatkozó információgyűjtés folyamatosan zajlik. Ezért is volt a bizottság részére informatív napirendi pont a szakképző iskolák képzési kínálatának áttekintése a megye intézményfenntartói szerkezetének átalakulásával. 

A szavazati és tanácskozási joggal résztvevőkön kívül meghívtuk a megyében szakképzést folytató nem állami – egyházi és alapítványi fenntartású – intézmények képviselőit, akik megfogalmazták iskolájuk céljait, működésük jellemzőit.   
Összefoglalva az látszik az iskolák képviselőinek tájékoztatójából, hogy az intézmények csökkenő tanulószám mellett is alkalmazkodnak a munkaerő-piacon megjelenő hagyományos, de az új, vagy újszerű igényekhez is. Beiskolázásaikban figyelembe veszik a demográfiai változásokat, és olyan szakképesítéseket is beemelnek képzési kínálatukba, amelyek szűkebb munkaerőpiaci kínálatra épülnek ugyan, de új, korszerű tartalmakat, társadalmi igényeket közvetítenek.  

További változás a Szinergia Szakképző Iskola megszűnése, a Hansági Ferenc Szakképző Iskola csatlakozása a Szegedi Szakképzési Centrumhoz és a School of Business Üzleti Szakképző Iskola intézményfenntartói jogainak átvétele a Szent Benedek Iskola részéről.  A szakképzési piacon már csak egy alapítványi iskola működhet állami finanszírozással a megyében, ez a Diana Vadász-Felnőttképző Szakképző Iskola sajátos profilja miatt. A fegyverműszerész és a vadászpuska műves országos beiskolázású szakképesítések mellett vadgazdálkodási technikus, erdészeti technikus és mezőgazdasági technikus képzésekkel is bővítette képzési kínálatát. 

 A Szegedi Szakképzési Centrum mintegy 8 000, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum 4 000 nappalis és estis tanulóval indítja a tanévet. 
 
A Bizottság széleskörű információgyűjtése folytatódik. Az őszt hagyományosan a kamara és MFKB további együttműködő partnerekkel szervezett rendezvényei jellemzik. Ásotthalmon az agrárkamarával, Hódmezővásárhelyen a polgármesteri hivatallal és a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrummal közös rendezvényen az ágazati és a szakmai irányításról szeretnénk tájékozódni és tájékoztatni, Szegedi rendezvényünkön a kamara gazdaságfejlesztési koncepciója alapozná meg az ezzel összefüggő munkaerő-piaci igényekre történő rálátást a résztvevők részére. Programjainkról honlapunkon keresztül tájékozódhatnak. A szakképzési koncepció felülvizsgálatához pedig várunk minden felelős észrevételt, javaslatot, ami folyamatosan változó világunkban a szakképzés jobbítását, a tanulók használható tudását eredményezi.  

Ma már olyan, a kreativitás és innovációs készségek fejlesztését szolgáló kamarai projekteredményeket is megismerhettek a résztvevők, amelyek hasznosíthatók a közoktatásban, amelyekre érdemes odafigyelni, mert segítené a tanulók pályaorientációját, segítené saját képességek megismerését.  

A projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium finanszírozásában valósul meg az Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt illetve a támogatási szerződés száma:  
NFA-KA-NGM-1/2016/TK/06