Üdvözöljük a

Megszűnnek a tanulószerződések a 9. évfolyam végén | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megszűnnek a tanulószerződések a 9. évfolyam végén

Szerző: Martonosi János | 2017. július 12.

2016. szeptember 1-jétől változás állt be a főtevékenységként gyakorlati képzést folytató cégek képzési tevékenységében, így az általuk a kilencedik évfolyamon kötött tanulószerződések automatikusan megszűnésre kerülnek a kilencedik évfolyam tanévének végén.

További változás, hogy a főtevékenységként gyakorlati képzést folytató képzők egyidejűleg legfeljebb 12 tanulószerződéses tanulót fogadhatnak, kivéve, ha a kamara igazolja, hogy más, nem főtevékenységű gyakorlati képzőnél nem tudja elhelyezni a tanulót. Az igazolás a főtevékenységű gyakorlati képző számára kerül kiadásra, amelynek birtokában 12-nél több tanuló is lehet nála gyakorlaton.

 

 

 

A 12 fős szabály nem tanműhelyenként és nem szakmánként, hanem összesen értendő. Ha a gazdálkodó szervezetnek több tanműhelye is van, akkor is 12 fő lehet nála egyidejűleg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy annak a gazdálkodó szervezetnek, akinek az előző kétévi árbevétele – évente – nem érte el a képzési normatíva négyszeresét, az alapcsökkentő tételen felül a kiegészítő csökkentő tételek közül csak a beruházási kiegészítő csökkentő tétel igénybe vételére van lehetősége, amennyiben ez évben kizárólag gyakorlati oktatás folytatáshoz szükséges beruházást hajt végre.

 

Amennyiben kérdés merülne fel, kamaránk képzési igazgatóságát az alábbi számokon és ezen a linken keresztül lehet elérni: 62/554-250, 62/554-261.

 

A projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprésze terhére, a támogatási szerződés száma: NFA-KANGM/1/2016/TK/06.