Üdvözöljük a

Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cikkek

Hulladékkezelés az EU-ban: trendek és statisztikák

2018. 04. 13. 11:08

Az újrahasznosítás ösztönzésére új hulladékkezelési szabályokat hoz az EU.  A kommunális hulladék mindössze tizedét teszi ki annak a 2,5 milliárd tonna hulladéknak, ami évente keletkezik az EU-ban. Ugyanakkor komoly kihívást jelent az újrahasznosítása, mivel nagyon vegyes összetételű, sok különböző forrásból származó hulladékról van szó. Emiatt több uniós országban a kommunális hulladék jelentős részét még mindig hulladéklerakókban helyezik el.

Felülvizsgálják az Europass keretrendszert

2018. 04. 13. 11:02

Az uniós tagállamok elfogadták az Europass keretrendszer felülvizsgálatára irányuló bizottsági javaslatot. Az Europass önéletrajz és más, készségekre irányuló eszközök digitális kornak megfelelően történő egyszerűsítését és korszerűsítését célzó felülvizsgálat uniószerte lehetővé teszi az emberek számára, hogy láthatóbbá tegyék készségeiket és képesítéseiket, valamint segítséget nyújt a döntéshozóknak a munkaerő-piaci igények és tendenciák előrejelzéséhez.

Büntethetővé tennék a kettős termékminőséget

2018. 04. 13. 10:57
A termékek kettős minőségben történő forgalmazása ellen is fellép az az Európai Bizottság által bemutatott intézkedéscsomag, ami a fogyasztók jogait igyekszik hozzáigazítani a változó piaci körülményekhez és a 21-ik század követelményeihez.

A Bizottság további intézkedéseket tesz a munkavállalók rákkeltő vegyi anyagokkal szembeni nagyobb fokú védelme érdekében

2018. 04. 06. 11:31

Az Európai Bizottság újabb fontos lépést tesz annak érdekében, hogy az európai uniós munkavállalókat megvédje a munkavégzéssel összefüggő rákos megbetegedésektől és más egészségügyi problémáktól.

Egyre több a gyorsan növekvő cégek száma az unióban

2018. 04. 06. 11:16

Az Európai Unióban 180 ezer olyan vállalat volt 2016-ban, amelyik gyorsan növekvő cégnek számított. Ezeknek a vállalatoknak a száma dinamikusan nőtt éves alapon, de a tagállamok között nagy különbségeket láthatunk. Magyarországon ezen vállalatok száma már nem nő gyorsan, viszont darabszámát tekintve az uniós átlag feletti. 

 

Jönnek a nulla energiaigényű házak

2018. 04. 06. 09:33

A tervek szerint 2050-re minden EU-s otthon energiatakarékos lenne. Ezzel nem csak a fűtésszámla csökken, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátása is. 2021. január 1-jétől az EU-ban minden újépítésű háznak nulla vagy ahhoz közelítő energiafelhasználással kell működnie, beleértve a hűtéshez, fűtéshez és a világításhoz használt energiát is.

Fenntartható finanszírozás: a Bizottság cselekvési terve a zöldebb és tisztább gazdaság megvalósítására

2018. 03. 29. 14:37

Az Európai Bizottság közzé tette a fenntartható finanszírozásról szóló stratégiáját. Az EU Párizsban elfogadott, 2030-ra szóló célkitűzéseinek eléréséhez – ideértve az üvegházhatású gázok kibocsátásának 40%-os csökkentését – megközelítőleg 180 milliárd euró összegű további beruházásra van szükség.

Belföldi tarifával lehet majd külföldre eurót utalni

2018. 03. 29. 14:30
Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az euróövezeten kívülről euróban teljesített tranzakciókért is ugyanannyi költséget számoljanak fel, mint a helyi hivatalos pénznemben végrehajtott belföldi kifizetésekért.  Az Európai Bizottság az euróövezeten kívüli országok lakóinak és vállalkozásainak is megadná azt a lehetőséget, hogy ugyanolyan áron utaljanak pénzt egy másik EU-tagállamba, mint ha azt a saját országukban tennék. 

Az EU prioritásai a Brexit-folyamat második szakaszára

2018. 03. 29. 14:26
A teljes egység és a korábbi tervezetek szellemében véglegesítette az EU-huszonhetek csúcsszintű ülése pénteken az EU-brit kilépési tárgyalásokon eddig elért eredményeket, valamint a tárgyalások második szakaszára vonatkozó közös iránymutatásokat. Az eredmények kapcsán változatlan alapelv, hogy addig semmi nem tekinthető lezártnak, amíg mindent le nem zárnak.

Online filmek zenék, könyvek határok nélkül az EU-nak köszönhetően

2018. 03. 29. 14:18

Április 1-jével az új EU-s szabályoknak köszönhetően egy másik uniós országból is elérhetjük majd az online tartalmakat, amelyekre otthon előfizettünk. Sokan fizetünk elő különböző online szolgáltatásokra, hogy elérhessük a szerzői jog által védett filmeket, zenéket, kedvenc sorozatunkat, vagy éppen elektronikus könyveket, elég, ha a Netflixre, vagy a Viasat Viaplay szolgáltatásra gondolunk. Mostanáig ezt határokhoz kötötte a szerzői jogok országos szintű szabályozása.

Javaslatok a digitális gazdaság adóztatásáról

2018. 03. 22. 14:47

Az Európai Bizottság új szabályokra tett javaslatot annak biztosítása érdekében, hogy a digitális üzleti tevékenységek adóztatása az EU-ban méltányos és a növekedést elősegítő módon történjen. Az intézkedéseknek köszönhetően az EU a globális élvonalba tartozhatna a modern gazdasághoz és a digitális korhoz illeszkedő adójogszabályok kialakítása terén.

Az amerikai acélt is megedzik

2018. 03. 22. 14:06
Bourbon whisky, férficipők, motorkerékpárok, yachtok, hengerelt acéltermékek és huzalok szerepelnek azoknak a termékeknek a pénteken közzétett listáján, amelyek esetében az EU március végétől kezdődően 25 százalékra emelheti az amerikai exportot terhelő vámokat. Közben a Bizottság még egyeztet az USA-val, abban a reményben, hogy Európa felmentést kap az amerikai kereskedelmi korlátozások alól.

ENRICH in the USA - támogatás az amerikai piacra történő kijutáshoz

2018. 03. 19. 09:37

A Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont arról tájékoztatta az MKIK-t, hogy az ENRICH in the USA hálózat (European Network of Research and Innovation Centres and Hubs, USA) web oldalán öt új pályázati kiírás jelent meg. A pályázati kiírásokban európai kutatók, innovációs szakemberek, kutatóintézetek, start-upok és KKV-k kaphatnak támogatást az USA piacára való bejutáshoz a NearUS projekt keretében.

Útmutató az e-kereskedelemhez

2018. 03. 09. 11:34

A kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások számára a digitális átalakulás lehetőséget teremt, hogy veresenyképesebbek legyenek, és növekedjenek az Európai Unióban, és azon kívül is. Az Enterprise Europe Network kereskedelmi szektorcsoportja útmutatót készített azoknak a kis-, és középvállalkozásoknak, akik online értékesítenék termékeiket, de nem tudják, hogyan kezdjék-el, és milyen szabályozásokra kell figyelni a különböző országokban. Az általános tudnivalók mellett esettanulmányok segítik a gyakorlati kérdések megválaszolását.

Tízéves a REACH-rendelet: a vegyi anyagok biztonságosabbá váltak a fogyasztók, a munkavállalók és a környezet számára

2018. 03. 09. 10:31

Az elmúlt 10 évben a vegyi anyagokra vonatkozó legfontosabb uniós jogszabály (REACH-rendelet) jelentősen növelte az emberi egészség és a környezet védelmének mértékét, és elősegítette az állatkísérletek alternatíváinak térnyerését. Az eddigiekre építve a Bizottsá a REACH-rendelet végrehajtásának megkönnyítését szolgáló intézkedéseket javasolt.

Pénzügyi technológia: Új bizottsági intézkedések a versenyképesebb és innovatívabb pénzügyi piac megvalósítása érdekében

2018. 03. 09. 10:24

Az Európai Bizottság cselekvési tervet tett közzé, amelyben részletezi azokat a tervezett intézkedéseket, amelyek a pénzügyi szolgáltatások területén megjelenő technológiaalapú innovációk nyújtotta lehetőségek kiaknázására irányulnak.

Az EU felkészült az acélháborúra

2018. 03. 09. 10:21
Acél-, ipari és agrártermékek (elsősorban élelmiszerek) szerepelnek azon az átmeneti listán, amit uniós importvámok sújthatnak, amennyiben Donald Trump a következő napokban aláírja az amerikai acél- és alumínium behozatalt korlátozni kívánó pótvámokról szóló törvényt. Az EU még mindig bízik egy világméretű kereskedelmi háború elkerülhetőségében.

Barnier leverte a cölöpöket a tárgyalások második szakaszához

2018. 03. 02. 09:48
„Maximalista EU-álláspontként” értékelték az első nemzetközi sajtókommentárok a Michel Barnier „Brexit-főtárgyaló” által szerdán formálisan is bemutatott uniós szerződés-tervezetet a brit kilépési folyamat jogi formulákra lefordított tételes feltételeiről és következményeiről. 

Méhek és méhészek - hosszú távú túlélési stratégiát javasol az EP

2018. 03. 02. 08:56

Az EU és tagállamai fektessenek többet a méhek védelmébe, a hamisítás elleni harcba és a termelők támogatásába - olvasható a csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

Küszöbön a kiküldött munkavállalás újraszabályozása

2018. 03. 02. 08:47
Csütörtökön megállapodásra jutott a formális döntéshozási eljárást megelőző informális egyeztetésen a tagországokat képviselő soros EU-elnökség és az Európai Parlament küldöttsége a kiküldött munkavállalókra vonatkozó irányelv módosításáról. Ezzel egy közel hároméves folyamat zárulhat le, ha a formális döntés is ezzel egybehangzó lesz.

Albánia és Macedónia az EU-ba tart

2018. 02. 23. 11:47

Az Európai Bizottság javasolni fogja a csatlakozási tárgyalások felvételét Albániával és Macedóniával - mondta Johannes Hahn bővítési biztos a Die Welt csütörtöki számának adott interjújábanA biztos szerint Macedónia és Albánia lakói is megérdemelnek egy határozott európai perspektívát.

Elsöpörte a kritika a napenergia-forradalmat kockáztató tervet

2018. 02. 23. 11:40

Az Európai Parlament fontos lépést tett az uniós energiapiac érdemi megreformálása felé, amikor is a képviselők a fosszilis alapú energiatermelés támogatásának szigorításáról, illetve a megújuló energiaforrásokra telepített kiserőművek támogatásáról határoztak február 21-én. 

Expanzív büdzsét akarnak az EP tagjai

2018. 02. 23. 11:35
A kiadások szintjét a GNI 1,3 százalékára növelné 2020 után, 2027 után áttérne az ötéves költségvetési ciklusokra, az európai értékeket nem tisztelő tagállamokat pénzügyi következményekkel sújtaná, de nem az EU-büdzsé felhasználásával az a két jelentés, amit csütörtökön fogadott el az Európai Parlament költségvetési bizottsága a következő, hétéves pénzügyi keretről.

Az üvegházhatású gázok csökkentése az EU-ban: nemzeti célkitűzések 2030-ra

2018. 02. 16. 08:31

A közös kötelezettségvállalási rendelet nemzeti célkitűzéseket határoz meg az üvegházhatású gázok csökkentésére, hogy az EU tartani tudja a párizsi klímamegállapodásban foglalt vállalásait. A klímaváltozás elleni fellépés részeként az EU-s országok vezetői már 2014-ben elkötelezték magukat amellett, hogy az Unió területén 2030-ra 40%-kal csökkentik a károsanyag-kibocsátást az 1990-es adatokhoz képest.

Uniós fogyasztóvédelmi szabályok a közösségi média üzemeltetőknél

2018. 02. 16. 08:25

A közösségi médiát üzemeltető vállalatoknak többet kell tenniük azért, hogy eleget tegyenek az Európai Bizottság és a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságai által tavaly márciusban megfogalmazott kéréseknek, hogy tartsák be az uniós fogyasztóvédelmi szabályokat.

Segítség KKV-eszköz pályázóknak!

2018. 02. 15. 11:10

Az 'Access4SMEs' projekt részeként az Európai Bizottság útmutatót készített mindazon innovatív vállalkozások számára, akik a 2018-2020-as időszakban pályázni szeretnének a KKV Eszköz programban. Az útmutató segít megérteni pályázati követelményeket, és jobb pályázatok állíthatóak össze a használatával.

ScaleMeUp - Ingyenes mentorálás és tanácsadás a versenyképesség növeléséhez

2018. 02. 13. 15:33

Elindult az Enterprise Europe Network ’ScaleMeUp Hungary’ elnevezésű projektje, amely az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre és célja, hogy a program során kiválasztott magyarországi kis- és középvállalkozásokat támogassa nemzetközi szintű verseny- és exportképessé válásukban. Ezen cél elérése érdekében a kiválasztott cégek egyedi, cégre szabott vállalatfejlesztési mentorálásban és exportpiaci szaktanácsadásban részesülnek. A programban való részvétel díjtalan.

Szenzorokkal vizsgálják majd a kettős élelmiszerminőséget

2018. 02. 09. 10:02
Áprilisra elkészül az a közös bevizsgálási módszertan, amivel az EU tagállamaiban a kettős élelmiszerminőség előfordulását tesztelik majd – jelentette be pénteken Prágában Vera Jourová, az Európai Bizottság igazságügyi- és fogyasztóvédelmi biztosa. A tagállamok többségében elérhető termékekből egy fogyasztói kosarat hoznak létre, és ezeket vetik majd alá vegyi és érzékelő tesztnek.

Nyugat-Balkán: jön az EU bővítésének következő hulláma?

2018. 02. 09. 09:51

A nyugat-balkáni országok lehetnek a következők az EU-hoz csatlakozó államok sorában. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a bővítésről. Az Európai Unió hosszú távú tervei között mindig is szerepelt a nyugat-balkáni országok csatlakozása. Az elmúlt időszakban sokat léptek előre az országok efelé, a bolgár uniós elnökségnek köszönhetően pedig még tovább haladhat a folyamat, mivel Bulgária a következő hat hónap egyik prioritásaként határozta meg a csatlakozást.

Egyszerűbb lesz online vásárolni, megszűnik a területi alapú korlátozás, a geo-blokkolás

2018. 02. 09. 09:42

Jó hír az online vásárlóknak: 2018 végéig eltörli az EU a területi alapú korlátozást, a geo-blokkolást, így könnyebb lesz beszerezni valamit egy másik országban lévő cégtől az interneten. Mára sokak számára az online vásárlás a mindennapi élet része lett. Legyen szó akár ruhákról, elektronikai készülékekről, háztartási gépekről, vagy bútorokról, 2017-ben az európaiak 57%-a vásárolt valamit az interneten. Ez az internetet használók egyik kedvenc tevékenysége: tavaly 68%-uk vásárolt online.

Egy magyar start-up a TOP10-ben

2018. 02. 02. 13:28
Egy magyar testvérpár által alapított vállalkozást is beválogattak azon tíz start-up közé, amelyek innovatív módszereket és programokat fejlesztettek ki az életmentésben, de nem rendelkeznek a találmányuk piacra dobásához szükséges pénzügyi forrásokkal. Számukra a Brüsszelben most elstartolt CrisisTech nevű program jelentheti az ugródeszkát.

A Bizottság iránymutatást tesz közzé a hamarosan alkalmazandó új adatvédelmi szabályokról

2018. 01. 26. 08:24

A Bizottság iránymutatást tett közzé, hogy megkönnyítse az új adatvédelmi szabályok május 25-től esedékes, zökkenőmentes és közvetlen alkalmazását az egész Unióban. A Bizottság a kkv-knak szóló új online eszközt is létrehoz.

Az uniós kereskedelmi rendszerek előmozdítják a gazdasági fejlődést és az emberi jogok érvényesülését

2018. 01. 26. 08:19

Az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat által közösen közzétett jelentés azt jelzi, hogy az Európai Unió vámcsökkentési rendszerei kedvező hatást gyakorolnak a fejlődő gazdaságokra. A kereskedelem a növekedés mozgatórugója, amely előmozdítja az emberi és munkavállalói jogokat, a jó kormányzást és a fenntartható fejlődés elveit.

A méhek védelmét és a mézhamisítás elleni hatékonyabb fellépést kér az EP

2018. 01. 26. 08:13

A méhek fontos részét képezik az európai környezetnek és gazdaságnak, az EP ezért a fokozottabb védelmüket kéri. A képviselők szerint hatékonyabban szembe kell szállni a mézhamisítással is. A méhek létfontosságúak az EU mezőgazdasága számára, a statisztikák szerint az uniós élelmiszertermelés 76%-át befolyásolják. 

A rossz célra használható technológia kivitelének szigorúbb szabályozását kéri az EU

2018. 01. 18. 16:41

Frissíti a szabályokat az EU, hogy a különböző európai termékeket és technológiákat, mint például a számítógépes megfigyelő eszközök, ne lehessen emberi jogokat sértő célokra használni.

Drasztikusan csökkentené az EU a műanyag-kibocsátást

2018. 01. 18. 16:37
A január 16-án bemutatott európai műanyag-stratégia értelmében 2030-ig bezárólag az EU piacán minden műanyag-csomagolás újrafelhasználható lesz, csökkenni fog az egyszer használatos műanyagok fogyasztása és a tengerbe eresztett műanyag-hulladék mennyisége.

Rugalmasabb héamértékek, kevesebb bürokrácia a kisvállalkozások számára

2018. 01. 18. 16:25

Az Európai Bizottság új szabályokra tett javaslatot, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson a tagállamoknak a héamértékek meghatározása, és a kkv-k gyarapodását elősegítő, kedvezőbb adózási környezet kialakítása terén.

Regisztráljon az Enterprise Europe Network adatbázisába!

2018. 01. 12. 10:26

Szeretne új nemzetközi üzleti partnereket? Érdeklik a külföldi üzletember-találkozók, tárgyalások? Regisztráljon az Enterprise Europe Network adatbázisba, amelynek segítségével személyre szabottan kapja meg az Ön keresésének megfelelő üzleti ajánlatokat és/vagy nemzetközi eseményeket!

Bulgária vette át az Európai Unió soros elnökségét

2018. 01. 12. 08:51

A kelet-balkáni állam 2018. január 1-jén Észtországtól vette át, majd júliusban Ausztriának adja tovább a tisztséget – az EU-hoz tíz évvel ezelőtt, 2007-ben csatlakozott Bulgária most fogja először ellátni a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.

25 éves az EU egységes piaca 

2018. 01. 11. 21:09

Idén negyed évszázada, hogy létrehozták az EU történelmének egyik legkiemelkedőbb vívmányát: az egységes piacot. Az egységes uniós piac létrehozásának célja az volt, hogy - az országok belső piacához hasonlóan - garantálja a személyek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások szabad mozgását a tagállamok között.

Tiszta energia: az energiahatékonyságot és a megújuló forrásokat támogatja az EU 

2018. 01. 11. 21:03

A klímaváltozás káros hatásainak csökkentése az EU egyik prioritása. A párizsi klímamegállapodásban meghatározott ambiciózus célok eléréséhez az EU-nak számos változtatást kell bevezetnie az energiaszektorban.

 

 

 

Biztonságos termékek az uniós egységes piacon: a Bizottság fellép a bizalom megerősítése érdekében

2017. 12. 21. 10:03

A Bizottság két jogalkotási javaslatot terjesztett elő, amelyek célja, hogy megkönnyítse a vállalkozások – és különösen a kkv-k – számára termékeik Európai Unión belüli értékesítését, valamint megerősítse a nemzeti hatóságok és vámtisztviselők által végzett ellenőrzéseket annak érdekében, hogy ne lehessen veszélyes termékeket értékesíteni az európai fogyasztóknak.

Az EU új piacvédelmi szabályokat léptet hatályba

2017. 12. 21. 09:25

Hatályba lépett a Juncker elnök programjának szerves részét képező új uniós piacvédelmi jogszabály. Ezáltal az EU új módszerrel léphet fel az olyan országokból származó dömpingelt és támogatott behozatallal szemben, amelyekben jelentős az államilag előidézett piaci torzulás.

Juncker: Eső előtt köpönyeg Európának

2017. 12. 14. 15:23

Az Európai Unió idén márciusban ünnepelte 60. születésnapját Rómában, ami lehetőséget adott arra, hogy közösen visszatekintsünk az unió segítségével elért eredményekre. Alkalmas pillanat volt ez arra is, hogy áttekintsük: Európa milyen módon képes valóra váltani a jövő generációinak tett ígéreteit. Ez a gondolat motiválta az Európa jövőjéről szóló bizottsági fehér könyvet és az általa indított vitát is, amelynek fontos része, hogy közösen levonjuk az elmúlt évtized tanulságait.

 

A Bizottság bemutatta az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítését célzó útitervet

2017. 12. 08. 09:12

Az Európai Bizottság útitervet és konkrét intézkedéseket terjesztett elő, eleget téve az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítésére irányuló azon kötelezettségvállalásoknak, amelyeket Jean-Claude Juncker elnök az Unió helyzetéről szóló, 2017. évi beszéde és az öt elnök 2015. évi jelentése határozott meg.

A fiatalok munkanélkülisége: javul a helyzet, de még van mit tenni az EP szerint

2017. 12. 08. 08:59

A gazdasági válság kirobbanásával párhuzamosan emelkedett a munkanélküli fiatalok száma Európában. Az EU-ban a 15–24 év közöttiek körében a munkanélküliségi ráta a 2008. évi 15%-ról 2013 elejére 24%-ra ugrott, élen Görögországgal (60%), Spanyolországgal (56,2%), Horvátországgal (49,8%), Olaszországgal (44,1%) és Portugáliával (40,7%).

Új uniós jogszabály az online vásárlás területén

2017. 12. 05. 10:26

Az európai fogyasztók az interneten keresztül hamarosan ugyanúgy vásárolhatnak majd egy másik tagállamban műszaki cikkeket, bérelhetnek autót, foglalhatják le szállodai szobájukat vagy vehetnek koncertjegyeket, mintha mindezt saját országukban tennék. Megszületett ugyanis az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetésére irányuló új uniós jogszabályra vonatkozó politikai megállapodás.

Az EP növelné az energiahatékonysági és megújuló célokat

2017. 12. 01. 10:04
A Bizottságnál és a Tanácsnál ambiciózusabb célok elérését tűzte ki 2030-ra mind az energiahatékonyság, mind pedig a megújuló energiák részarányát illetően két jelentés keddi megszavazásakor az Európai Parlament ipari, kutatási és energiapolitikai szakbizottsága (ITRE). Az EP plenárisa 2018 januárjában szavaz majd mindkét javaslatról.

Európa vezető pozíciójának megőrzése a szakismeretek és az innováció terén

2017. 12. 01. 09:47

A Bizottság újabb intézkedéseket terjesztett elő a szellemitulajdon-jog megfelelő védelméért. Az uniós intézmény ezzel arra kívánja ösztönözni az európai vállalatokat (különösen a kkv-kat és az induló innovatív vállalkozásokat), hogy ruházzanak be az innovációba és a kreativitásba.

Szakmai fórumot tartottak a „bérunióról” az Európai Parlamentben

2017. 12. 01. 09:37
Az európai uniós bérek közötti különbségek csökkentését célzó állampolgári kezdeményezésben résztvevő országok szakértői tartottak hétfőn szakmai fórumot az Európai Parlamentben. Az „európai béruniót” célzó kezdeményezéshez jelenleg nyolc EU-tag csatlakozott – valamennyien a 2004-2013 között belépett kelet- és közép-európai térséghez tartoznak, és céljuk elfogadtatni egy olyan állampolgári beadványt az Európai Bizottságnál, ami az egységes piacon a gazdasági környezet módosításával az európai bérek között jelentős különbségek csökkentését kezdeményezi. 

A szakképzés az európai figyelem középpontjában

2017. 11. 23. 08:34

Az Európai Bizottság a tavalyi év sikerére építve idén is megrendezi a Szakmai Készségek Európai Hetét. A kezdeményezésre 2017. november 20-a és 24-e között kerül sor. A kampányhét célja, hogy ösztönözze az embereket: szakképzés révén fedezzék fel, aknázzák ki és fejlesszék tehetségüket és készségeiket. 

Digitális egységes piac: uniós megállapodás az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetéséről

2017. 11. 23. 08:04

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság politikai megállapodást hozott tető alá azzal a céllal, hogy megszüntessék az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozást azon fogyasztók számára, akik az EU-n belül termékeket vagy szolgáltatásokat kívánnak vásárolni a világhálón. Az új szabályok fel fogják lendíteni az elektronikus kereskedelmet, egyaránt szolgálva ezzel a fogyasztók és a vállalkozások javát, akik így haszonélvezői lehetnek a növekvő európai online piac előnyeinek.

A GDP 5%-át fordítanák oktatásra az EU-ban

2017. 11. 16. 15:58
Uniós diákigazolvány, a bolognai folyamatra ráépülő Sorbonne-folyamat, két idegennyelv ismerete, a GDP 5 százalékának oktatásra való fordítása a tagállamokban. Többek között ezeket a célokat tartalmazza az Európai Bizottság közleménye, ami 2025-re tervezi létrehozni az európai oktatási térséget. A téma a pénteki göteborgi „szociális” EU-csúcson is napirenden lesz.

Online vásárlás: az EP szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályokat fogadott el

2017. 11. 16. 15:50

Erősebb védelmet és a csalások hatékonyabb felgöngyölítését biztosító jogszabályt fogadott el az EP. A modernizált Fogyasztóvédelmi Együttműködés keretében a jövőben a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok szorosabb együttműködésben és több eszközzel vehetik fel a harcot a szabályok internetes megszegése ellen. Az új szabályok azokat a joghézagokat tüntetik el, amik részben az országonként különböző jogalkalmazásból adódnak.

Dömping - szigorúbb szabályok az európai munkahelyek védelmében

2017. 11. 16. 15:41

A képviselők megszavazták a dömpingelt áruk és az államilag támogatott export elleni új szigorúbb jogszabályokat. Az EU a dömping megelőzésére a világon elsőként követelné meg kereskedelmi partnereitől, hogy tartsák be a vonatkozó nemzetközi szociális és környezetvédelmi egyezményeket. Ennek célja az európai munkahelyek és cégek védelme a tisztességtelen versennyel szemben olyan országok esetében, amelyek masszívan beavatkoznak a gazdaság életébe.

Magyar-Román Üzleti Fórum Kolozsváron

2017. 11. 10. 10:56

A magyar-román gazdasági kapcsolatok dinamizálása érdekében 2017. november 24-én Kolozsváron újra megrendezésre kerül a Magyar-Román Üzleti Fórum. 

A kiküldött munkavállalókra vonatkozó irányelv dióhéjban

2017. 11. 10. 10:48

Folyamatosan nő a kiküldött munkavállalók aránya az Európai Unióban. A növekedés 2010. és 2014. között 44 százalékos volt, ez közel 2 millió munkavállalót jelent. Ez hozzávetőlegesen az egységes piac munkavállalóinak 1 százalékát teszi ki. Kiküldött munkavállalásról akkor beszélünk, amikor a közös piacon belül egy szolgáltatást államhatárokon át nyújtanak és vesznek igénybe átmeneti jelleggel. A legnagyobb kibocsátó országok Lengyelország, Franciaország és Belgium, míg a legtöbben Németországba, Franciaországba és Belgiumba érkeznek. Leggyakrabban az építőiparban, gyáriparban, az oktatásban, egészségügyben, a szociális- és üzleti szolgáltatások területén alkalmaznak kiküldött munkaerőt.

Rég nem látott növekedés az EU-ban

2017. 11. 10. 09:40
Mind az EU, mind az euróövezet esetében számottevően felfelé módosította növekedési előrejelzéseit a tavaszi állapothoz képest az Európai Bizottság. Ha hinni lehet az őszi előrejelzésnek, az európai gazdaságnak egy évtizede nem volt ilyen jó éve, 2 százalék feletti GDP-növekedéssel.

Oktatás és képzés Európában: az egyenlőtlenségek továbbra is kihívást jelentenek

2017. 11. 10. 09:30

A Bizottság Oktatási és Képzési Figyelőjének 2017. évi kiadása arról tanúskodik, hogy a nemzeti oktatási rendszerek egyre inkluzívabbak és hatékonyabbak. Ugyanakkor azt is megerősíti, hogy a diákok iskolai végzettsége nagyban függ társadalmi-gazdasági hátterüktől.

Európai slusszkulcs a jövő elektromos autóihoz

2017. 11. 10. 09:17
A 2030-ban újonnan forgalomba kerülő autóknak és könnyű-gépjárműveknek 30 százalékkal kevesebb széndioxidot kell kibocsátaniuk a 2021-es szinthez képest a Bizottság által szerdán bemutatott tiszta mobilitási csomag értelmében. A javaslat célja annak biztosítása, hogy a közlekedés is arányosan kivegye részét a 2030-ig rögzített éghajlatváltozási célok eléréséből.

Hatályba lép az Európai Unió és Mongólia közötti partnerségi és együttműködési megállapodás

2017. 11. 03. 08:21

November 1-jén hatályba lépett az egyrészről az Európai Unió és tagállami, másrészről Mongólia közötti partnerségi és együttműködési megállapodás. A megállapodást 2013. április 30-án írták alá, és az az Európai Gazdasági Közösség és Mongólia között 1993-ban létrejött kereskedelmi és gazdasági együttműködési megállapodás helyébe lép.

November 3-a az Egyenlő Díjazás Napja

2017. 11. 03. 08:15

Európában ma a nők átlagos órabére 16,3%-kal alacsonyabb a férfiakénál. Az Egyenlő Díjazás Európai Napja, amely idén november 3-ára esik, azt az időpontot jelzi, amikortól a nők – férfi munkatársaikkal összehasonlítva – gyakorlatilag már nem kapnak fizetést munkájukért: jelenleg ez az időszak az évből csaknem két hónapot tesz ki.

30 milliárd euró a társadalmi kihívások terén alkalmazott új megoldásokra és az áttörést jelentő innovációra

2017. 11. 03. 08:02

Az Európai Bizottság ma hozta nyilvánosságra, hogy a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramból rendelkezésre álló 30 milliárd euróból milyen ráfordításokat eszközöl a 2018–2020-as időszakban. A bejelentés szerint 2,7 milliárd eurót fordítanak az Európai Innovációs Tanács létrehozására.

Visegrád in the Ring

2017. 10. 30. 14:54

December 1-jén kerül sor az ingyenes ’Visegrad in the Ring’ rendezvényre a ’V4 Startup & Innovation Tour’ konferencia keretében. Az eseményt az Innotrade Program, Google, Hiventures/MFB, Enterprise Hungary, Startup Campus és a Tudomány Diplomáciai Főosztály közösen szervezi.

Mérje meg velünk kreativitását!

2017. 10. 27. 10:43

Szeretne innovatív megoldásokkal üzleti sikereket elérni? Érdekli, hogyan fejleszthetné kreativitását, hogy megfelelőképp reagálhasson a dinamikusan változó piaci igényekre? 

Az EP 2022 végére kivonná a forgalomból a glifozátot

2017. 10. 27. 09:59

Az Európai Parlament ellenzi a Bizottság azon javaslatát, hogy a vitatott glifozát növényvédőszer forgalomba hozatali engedélyét tíz évvel meghosszabbítsák. A képviselők ehelyett azt javasolják, hogy készüljenek tervek a termék kivezetésére, ahol először a háztartási használatot, majd a mezőgazdasági felhasználást tiltanák be - amennyiben az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmasak a szükséges gyomirtáshoz.

Még évekig tárgyalni fog az EU a britekkel

2017. 10. 27. 09:51
Az Európai Tanács megújult lehetőséget lát az elvi megállapodásra a Brexitről az EU főtárgyalója. Michel Barnier több évig tartó tárgyalási folyamatra számít az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeni viszonyról, és példákkal támasztja alá az interjúban, hogy milyen súlyos következményei lennének annak, ha a felek megállapodás nélkül állnának fel a tárgyalóasztaltól.

Ütemterv egy egységesebb, erősebb és demokratikusabb Európa megvalósítására

2017. 10. 27. 09:27

Az Európai Bizottság a mai napon ismertette arra vonatkozó elképzeléseit, hogy miként kívánja mandátuma végéig kiteljesíteni a Juncker elnök tíz szakpolitikai prioritása területén megkezdett munkát, továbbá bemutatott egy sor előretekintő kezdeményezést Európa jövőjére vonatkozóan.

Hozzáadott Helyi Érték Díj pályázati felhívása

2017. 10. 26. 14:47

Október 19-én harmadik alkalommal jelent meg az OFA Nonprofit Kft. által meghirdetett Hozzáadott Helyi Érték Díj pályázati felhívása. A pályázat célja, hogy elismerje azokat a társadalmi vállalkozásokat, amelyek termékeikkel, szolgáltatásaikkal, sikerrel vesznek részt a helyi közösség szükségleteinek kielégítésében, a munkanélküliség felszámolásában; továbbá a vállalkozói és a szociális értékek innovatív alkalmazásával segítik a közösség fejlesztését.

Új utakon az agrárszektor

2017. 10. 20. 10:15

A PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány a Nyíregyházi Egyetemmel együttműködve konferenciát, üzletember-találkozót és élelmiszeripari termékbemutatót szervez Nyíregyházán 2017. november 6-án.

Az európaiak nagy többsége szerint az országa jól járt az uniós tagsággal

2017. 10. 20. 10:07

Az európaiak kétharmada, a magyarok 72%-a véli úgy, hogy az országa előnyére vált az uniós tagság egy EU-szerte végzett felmérés szerint. A 2017-es Parlaméter-felmérés azt vizsgálja, hogy hogyan viszonyulnak az állampolgárok az EU-tagsághoz és annak előnyeihez, mennyire érzik úgy, hogy számít a szavuk, és milyen az attitűdjük az Európai Parlamenttel, annak prioritásaival, tevékenységével és küldetésével kapcsolatban. 

EU–USA adatvédelmi pajzs: Az első felülvizsgálat azt jelzi, hogy a pajzs működik, ám a végrehajtáson lehet javítani

2017. 10. 19. 15:13

Az Európai Bizottság közzétette első éves jelentését az EU-USA adatvédelmi pajzs működéséről. A pajzs célja, hogy védelmet nyújtson bármely uniós polgár személyes adatainak, amelyeket kereskedelmi célokból az Egyesült Államokban működő vállalatokhoz továbbítottak.

Kemény alkudozás a kiküldött munkavállalókról

2017. 10. 19. 15:07
Miközben a Tanácsban még nem állt össze az alkucsomag és lehet, hogy a sorsdöntőnek szánt jövő hétfői foglalkoztatási miniszteri ülésre sem fog, az Európai Parlament szakbizottsága megszavazta a kiküldött munkavállalókról szóló irányelv módosítását célzó jogszabályi javaslatot. A V4-ek fő törekvése, hogy elismertessék a fuvarozási szektor sajátos helyzetét és teljesen kivonják azt a kiküldésről rendelkező szabályok alól.

Az Európai Unió mozgósítja a világot az óceánok jövőjéért

2017. 10. 13. 08:29

Köz- és magánszektorbeli szereplők együttesen több mint hatmilliárd euró összértékű kötelezettségvállalást tettek a bolygónk felszínének mintegy 70%-át képező óceánok kezelésének javításáért. A kötelezettségvállalások a máltai „A mi óceánunk” konferencián hangzottak el, melynek házigazdája az Európai Unió volt.

Az Európai Unió pénzügyeinek jövője: A legújabb kohéziós jelentés újabb témát kínál a 2020 utáni uniós támogatásokkal kapcsolatos eszmecseréhez

2017. 10. 13. 08:25

Az EU gazdasági, társadalmi és területi kohéziójának jelenlegi állapotát elemezve a kohéziós jelentés górcső alá veszi az Uniót: Az európai gazdaság kezdi visszanyerni az erejét, egyenlőtlenségek azonban továbbra is tapasztalhatók a tagállamok között és azokon belül is.

Zsákutcában az EU-brit pénzügyi alkudozás

2017. 10. 13. 08:22
Zsákutcába jutottak a pénzügyi elszámolás kérdésében a Brexit-tárgyalások Michel Barnier szerint, az EU főtárgyalója éppen ezért nem látja elérkezettnek az időt a folyamat jövőről szóló, második szakaszba léptetésére és nem is fog ilyen javaslatot tenni a jövő héten Brüsszelben összeülő tagállami vezetőknek.

A Bizottság kezdeményezést fogad el a tanulószerződéses gyakorlati képzések fellendítésére Európában

2017. 10. 06. 10:26

Az Európai Bizottság elfogadta a színvonalas és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzés európai keretéről szóló javaslatot. Egy széleskörű konzultáció eredményei alapján az ajánlás 14 olyan alapvető kritériumot határoz meg, amelyet a tagállamoknak és az érdekelteknek a minőségi és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzések kialakítása érdekében alkalmazniuk kell. 

Európai Ügyészség: hatékonyabb fellépés az EU-s pénzekkel való visszaélésekkel szemben

2017. 10. 06. 10:19

Az Európai Parlament csütörtökön hozzájárulását adta az Európai Ügyészség felállításához, amiről jövő héten születhet végleges döntés a Tanácsban. Az EPPO az EU-pénzeket érintő csalási ügyekben nyomozhat és kezdeményezhet vádemelést majd a tagállami bíróságokon. 

Feje tetejére állítanák az uniós áfa-rendszert

2017. 10. 06. 10:09
Az uniós áfa-szabályozás mélyreható reformját kezdeményezte szerdán az Európai Bizottság. A jövőben a határon túli tranzakciók sem mentesülnének az adófizetési kötelezettség alól, és az adó végső összegét mindig a végfogyasztó tagállamában kellene befizetni, a helyi adókulcsnak megfelelő összegben.

Útmutató a kettős minőségű élelmiszerek ellen

2017. 09. 28. 09:12
Útmutatót adott ki az Európai Bizottság az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog kettős minőségű élelmiszerekre történő alkalmazásáról. A tagállami hatóságok 2018 első negyedévében egységes módszer alapján vizsgálhatják a gyanús termékeket.

Európa újraalapítására szólított fel a francia elnök

2017. 09. 28. 09:06

„Nagyon európaiként" értékelte Jean-Claude Juncker bizottsági elnök Emmanuel Macron keddi beszédét, amelyben a francia elnök a közös piac alapítóinak „vízióihoz való visszatérést” javasolta, megoldásként is a szélsőjobboldal térnyerése ellen. Hangzatos elvek megfogalmazása mellett több, mint húsz tételből álló konkrét kezdeményezést is tett, bírálói szerint sok esetben már korábbról ismert ötleteket is felmelegítve.

Brexit után két éves átmenetet és ez alatt brit befizetést ajánl Theresa May

2017. 09. 28. 09:02

A brit miniszterelnök pénteki firenzei beszédében érdemi újdonságot az első értékelések szerint elsősorban a Brexit utáni két éves átmenetre javasolt változatlan kölcsönös piaci hozzáférés, a regisztrálástól eltekintve változatlan szabad munkavállalás ígérete, és ez idő alatt a fennálló uniós pénzügyi kötelezettsége teljesítésének kilátásba helyezése jelentett.

Magyar vállalkozás termékei kerülnek görög üzletek polcaira

2017. 09. 27. 12:21

A fűszerkereskedelemmel foglalkozó Chili Produkt Kft-nek is sikerült új üzleti partnert találni az Enterprise Europe Network Szeged segítségével. 

A nem személyes adatok szabad áramlásának Unión belüli kerete

2017. 09. 22. 13:40

A nem személyes adatok szabad áramlásáról szóló rendeletben a Bizottság arra az új elvre tesz javaslatot, hogy töröljék el az adatlokalizációs követelményeket, ugyanakkor biztosítsanak hozzáférési jogokat az illetékes hatóságoknak rendszeres ellenőrzések céljából. Az új intézkedések a személyes adatok védelmére vonatkozóan az általános adatvédelmi rendelettel bevezetett európai szabályokkal együtt közös európai adatteret hoznak létre – ami a digitális egységes piaci stratégia kulcseleme.

Hatályba lép az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás

2017. 09. 22. 13:35

Szeptember 21-én csütörtökön ideiglenesen hatályba lép az EU és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA).

A Bizottság a határokon átnyúló akadályok felszámolása érdekében szakértői fórumot hoz létre

2017. 09. 22. 13:08

A 150 millió ember otthonát jelentő határrégiókban rejlő gazdasági potenciál teljes körű kiaknázása érdekében a Bizottság a mai nappal elindítja a „határügyi kapcsolattartó pontot”. A kapcsolattartó pont kifejezetten ezekre a régiókra szabott támogatást nyújt, hogy ezzel is segítse őket a foglalkoztatás és a befektetések útjában álló akadályok lebontásában.

Az Unió helyzete 2017-ben: Fogjuk be a szelet vitorláinkba!

2017. 09. 14. 08:37

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a mai napon az Európai Parlament tagjai előtt Strasbourgban megtartotta az Unió helyzetét értékelő 2017. évi beszédét, amelyben ismertette prioritásait az előttünk álló évre, valamint felvázolta arra vonatkozó elképzeléseit, hogy az Európai Unió miként alakul majd 2025-ig. Ennek során bemutatta az „Ütemterv egy egységesebb, erősebb és demokratikusabb Európa megvalósítására” című dokumentumot.

Egyre sürgetőbb kérdés a gázellátás biztonsága Európában

2017. 09. 14. 08:21

Felkészültebbek lesznek az uniós tagállamok a gázellátási krízishelyzetekre annak a mechanizmusnak köszönhetően, amelyet szeptember 12-én, kedden fogadott el a Parlament. A földgáz egyre nagyobb szerepet játszik Európa energiafogyasztásában - szemben például a kőolajjal és a kőszénnel. A gázkészlet csaknem felét fűtésre és hűtésre használják, jelentős részét (16,4%) pedig villamos energia termelésére.

Európa-szerte ingyenes wifi-hozzáférési pontokat létesít az EU

2017. 09. 14. 08:16

Megszavazta a WIFI4EU kezdeményezést az EP a szeptember 12-i plenáris ülésen. A projekt ingyenes wifit biztosít a közintézményekben és köztereken, például könyvtárakban és kórházakban.

Enterprise Europe Network kvíz

2017. 09. 12. 14:33

Ismerje meg az Enterprise Europe Network (EEN) gazdaságfejlesztési hálózatát, válaszoljon helyesen a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Network iroda által készített kérdésekre és nyerjen értékes nyereményeket! A nyeremények a hibátlan megoldást beküldők között kerülnek kisorsolásra. A kitöltést segítik a Gazdasági Kalauz 2017.09.06-án megjelent számában megjelent cikkek. A válaszok az ország bármelyik pontjáról leadhatók.

Hogyan segíti az Enterprise Europe Network a vállalkozókat?

2017. 09. 12. 09:46

A 2017-18-as időszak Enterprise Europe Network követének, Ződi-Sipos Máriának interjújából többet is megtudhat arról, hogy az Enterprise Europe Network, a több mint 60 országában elérhető Európai Bizottsághoz tartozó hálózat, hogyan is segíti a vállalkozók működését, piacfejlesztését.

Őszi előzetes: a második félév fő témái az EP-ben

2017. 09. 06. 14:33

A következő hónapok fő témái között szerepel az EU jövője, a migrációs válság megoldása és a határellenőrzés, de klímaváltozással kapcsolatos kérdések is szerepelnek az EP napirendjén. 

Tanulószerződéses gyakorlati képzések külföldön: a Bizottság új, hosszú távú szakmai gyakorlati lehetőségeket támogat egész Európában

2017. 09. 06. 14:27

Az Európai Bizottság hét kísérleti projekthez nyújt előfinanszírozást, melyek keretében az érintett fiatalok hosszú távú tanulószerződéses gyakorlati képzésben részesülnek külföldön. A projektek révén lehetőség nyílik legalább 6 hónapos, kísérleti jellegű szakmai gyakorlatokra, melyek tapasztalatai a hosszabb idejű külföldi gyakornoki programok népszerűsítését szolgálják majd.

Kérdések és válaszok: Élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszer (RASFF)

2017. 08. 31. 13:56

A közel négy évtizeddel ezelőtt, 1979-ben elindított élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszer (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) elsősorban egy informatikai eszköz, amelynek célja az élelmiszerekkel és takarmányokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatokra vonatkozó információk gyors cseréje a nemzeti hatóságok között.

Szeptember 1-jétől új, továbbfejlesztett gépjármű-kibocsátási vizsgálatokat kell alkalmazni

2017. 08. 31. 13:52

2017. szeptember 1-jétől az új gépjárműmodellek csak akkor közlekedhetnek az európai utakon, ha megfeleltek a valós vezetési feltételek mellett végzett új és megbízhatóbb kibocsátási vizsgálatokon, csakúgy mint egy továbbfejlesztett laboratóriumi vizsgálaton.

Társadalmi vállalkozások a Dél-Alföldön

2017. 07. 27. 15:20

 

Az OFA Nonprofit Kft. társadalmi vállalkozásokat bemutató körutat szervezett országszerte, amely során a Dél-Alföld-ön is számos vállalkozáshoz ellátogattak. Az út célja az volt, hogy a résztvevők jó gyakorlatokat ismejenek meg kötetlen kapcsolatépítés sorén, és helyszíni élményben legyen részük.

Európa fürdőhelyeinek 85%-a kiváló minősítést kapott

2017. 07. 27. 13:54

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és a Bizottság éves jelentése szerint az európai tengerpartok és fürdőhelyek vize egyre tisztább. Az európai, köztük a magyar fürdőhelyek több mint 85%-a kiérdemelte a legmagasabb „kiváló” minősítést, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a fürdővíz jórészt mentes az emberi egészségre és a környezetre ártalmas szennyezőanyagoktól. A fürdőhelyek több mint 96%-a megfelelt az európai uniós szabályok alapján felállított minimum követelményeknek. 

A legújabb felmérés szerint növekszik a kereslet a határon átnyúló online vásárlás iránt az uniós fogyasztók körében

2017. 07. 27. 13:50

A fogyasztói körülmények eredménytáblájának 2017. évi kiadása szerint egyre több uniós fogyasztó intézi vásárlásait az interneten keresztül, és erősödik az elektronikus kereskedelembe vetett bizalmuk, különösen a más uniós országokból történő internetes vásárlás esetében.

Biztonságosabb és egészségesebb munkahely mindenkinek

2017. 07. 27. 13:20

Az Európai Bizottság közleményt adott ki a az Európai Unió munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra irányuló jogszabályainak és politikájának modernizálásáról. A közleményben meghatározásra kerültek a legfontosabb intézkedések: a küzdelem fokozása a foglalkozási eredetű rákos megbetegedések ellen, a vállalkozások támogatása a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági szabályoknak való megfelelésben, és az együttműködés a tagállamokkal és a szociális partnerekkel az elavult szabályok kivezetése és aktualizálása érdekében.

A Bizottság segít a régióknak a globalizációra rugalmasan reagáló gazdaság megteremtésében

2017. 07. 21. 11:53

A globalizáció hatalmas előnyökkel jár a világ kevésbé fejlett gazdaságai számára és sok lehetőséget teremt az európaiaknak, azonban míg az előnyök széles körben élvezhetők, a költségek gyakran egyenlőtlenül oszlanak meg, amint azt a Bizottságnak a globalizáció előnyünkre fordításáról szóló vitaanyaga kiemelte.

Az európai foglalkoztatási és szociális fejlemények szóló jelentés pozitív trendeket mutat

2017. 07. 21. 11:46

A Bizottság közzétette az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló 2017. évi jelentést. Az idei jelentés megerősíti a pozitív munkaerőpiaci és szociális trendeket, és a folytatódó gazdasági növekedést. Mivel több mint 234 millió embernek van munkája, a foglalkoztatás aránya az EU-ban még soha nem volt olyan magas, mint most, a munkanélküliség pedig 2008 decembere óta most áll a legalacsonyabb szinten. 

Megszavazták a tagállamok az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésére irányuló javaslatot

2017. 07. 21. 11:21

A tagállamok képviselői megszavazták az Európai Bizottság javaslatát, miszerint csökkenteni kell az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid mennyiségét. Az új rendelet, amint végrehajtásra kerül, kötelező intézkedéseket fog előírni az élelmiszeripari vállalkozók számára az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségének csökkentésére. Ezen intézkedések arányban állnak a vállalkozás méretével és jellegével.

Katar is csatlakozott az Enterprise Europe Network hálózatához

2017. 07. 17. 14:21

Az első perzsa-öbölbeli országként csatlakozott Katar az Enterprise Europe Network hálózatához idén májusban. Így összesen már 67 országban elérhető az Európai bizottság vállalkozásfejlesztési irodája.

EU–Ukrajna csúcstalálkozó: Az ukrajnai reformok és az uniós támogatás együttesen kedvező eredményeket hoznak

2017. 07. 14. 11:34

Július 13-án Kijevben megrendezésre került az Európai Unió és Ukrajna közötti 19. csúcstalálkozó. Az eseménnyel párhuzamosan véglegesítették az EU–Ukrajna társulási megállapodás megerősítését, az ukrán állampolgárok pedig június óta vízummentesen utazhatnak be a schengeni térségbe.

Teljesen lebutítanák a kohéziós politikát

2017. 07. 14. 11:21

A túlbonyolított pénzfelhasználási szabályok drasztikus leegyszerűsítését javasolja az Európai Bizottságnak a 2020-at követő kohéziós politikában a testület által felkért szakértőkből álló csoport. Még kevesebb bürokrácia nyomná azoknak az országoknak a vállát, amelyeknél a legkevesebb a visszaélés a források felhasználása során.

Állami támogatás: a Bizottság jóváhagyja a megújuló energiaforrásból származó villamos energia termelésére vonatkozó magyar támogatási programot

2017. 07. 14. 09:33

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a megújuló energiaforrásból származó villamos energia termelésére vonatkozó új magyar támogatási program összhangban áll az uniós állami támogatási szabályokkal. A program az Unió energetikai és éghajlat-politikai céljainak megfelelően segíteni fogja Magyarországot a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében a verseny egyidejű megőrzése mellett.

Horvát, román és szlovén üzleti hírek, tenderek, ajánlatok

2017. 07. 12. 10:46

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi Igazgatóságának tájékoztatóját találják cikkünkben a horvát, román és szlovén relációkat érintő gazdasági hírekkel, tenderekkel, közbeszerzésekkel és üzleti ajánlatokkal kapcsolatban.

Hosszabb élettartamú használati tárgyakat szeretne az EP

2017. 07. 07. 08:17

A Parlament tartóssági kritériumokat állítana fel a használati tárgyakra, és újak vásárlása helyett a termékek javíttatására ösztönözné a fogyasztókat. Egy, maximum két év - átlagosan ennyi idő után cseréljük le az okostelefonjainkat, de más, kisebb használati tárgyainknak, például a játékainknak és a ruháinknak sincs hosszabb élettartamuk. Egy biciklit, laptopot, vagy sportfelszerelést sem használunk négy, vagy öt évnél tovább.

Az EU nyélbe ütötte a kereskedelmi alkut Japánnal

2017. 07. 07. 08:14
Az Európai Uniónak elsősorban az agrártermékek piacra jutása, Japán számára pedig a személyautók exportja a fő hozadéka annak a kétoldalú kereskedelmi megállapodásnak, amiről csütörtökön kötött elvi megállapodást Brüsszelben Shinzo Abe japán miniszterelnök az uniós intézmények vezetőivel. Brüsszelben az EU által eddig megkötött legfontosabb kétoldalú kereskedelmi egyezményként méltatják az alkut.

Így lesz egy kis országból digitális világhatalom

2017. 07. 07. 08:06
Az egyszerűség kedvéért az EU intézményeiben minden tagállam nevének van egy rövidítése. Észtországot a hivatalos dokumentumokban és statisztikákban általában „EE”-vel jelölik, de akár egy harmadik „e” betűt is elé biggyeszthetnének annak elismeréseként, hogy a kicsiny, mindössze 1,3 milliós lélekszámú balti ország közel két évtizedes kitartó munka árán Európa és talán az egész világ leginkább digitalizált államát hozta létre.

Kevesebb forrásból több finanszírozás? Az uniós pénzügyek jövője

2017. 06. 30. 08:29

A Parlament és a Tanács együtt dönt az Unió teljes éves költségvetéséről. Az Unió vezetői az EU 60. évfordulóját jó alkalomnak látták arra, hogy átgondolják a következő évekre vonatkozó stratégiát, amelynek egyik eleme az uniós pénzügyek jövője.

A fogyasztóvédelem uniós szintű fejlesztése prioritás az európaiak szerint

2017. 06. 30. 08:22

Az európaiak 27%-a szerint az EU prioritásként kell, hogy kezelje a fogyasztóvédelem és a közegészség-védelem fejlesztését a Parlament tavalyi felmérése alapján. Az EP-képviselők számos intézkedést hoztak, hogy az EU megfeleljen ennek az igénynek.

Észt elnökség: fókuszban a digitális egységes piac és a védelmi együttműködés

2017. 06. 30. 08:14

Július 1-től Észtország tölti be az EU Tanács elnöki posztját és hangolja össze az országok munkáját a következő félévben. Az Európai Parlament hat észt képviselője ugyan négy különböző frakcióhoz tartozik, egyetértenek abban, hogy az elnökség egyik fő prioritása a valódi digitális egységes piac kialakítása. A képviselők emellett az európai szintű védelmi és biztonsági együttműködésre koncentrálnak majd.  

Nagy-Britannia elindult az EU kijárata felé

2017. 06. 21. 15:38
Az EU 60 éves fennállása óta először kezdődtek tárgyalások június 19-én hétfőn egy tagállam kiválásáról. Az EU és Nagy-Britannia mindjárt az első találkozón megállapodott a tárgyalások menetrendjéről, lebonyolításáról és prioritásairól. David Davis főtárgyaló megerősítette, hogy a londoni kormány tartja magát az EU-val való teljes szakítás forgatókönyvéhez.

Patthelyzet a kiküldött munkavállalók körül

2017. 06. 21. 15:34
A foglalkoztatási és szociális miniszterek októberi ülésére halasztották a döntést a kiküldött munkavállalókról szóló irányelv módosításáról, miután francia részről olyan új követelések merültek fel, amelyeket a soros máltai elnökség nem tudott a végsőnek szánt csütörtöki luxembourgi ülésig a szükséges többséggel elfogadtatni.

Unióbeli innováció: előrelépés megfigyelhető, azonban kiegyenlítettebb fejlődésre van szükség

2017. 06. 21. 15:28

Az Európai Unió innovációs teljesítménye a tavalyi év során is növekedett annak ellenére, hogy Európa-szerte némileg egyenlőtlen előrehaladás figyelhető meg. Összességében 15 országban nőtt az innovációs teljesítmény, azonban nagy különbségek figyelhetők meg e tagországok között.

Mondja el véleményét szolgáltatásainkról

2017. 06. 16. 10:46

Szeretnénk felmérni Enterprise Europe Network ügyfeleink elégedettségét kapcsoaltépítési szolgáltatásinkkal kapcsolatban. Kérjük, mondja el véleményét, hogy még jobban segíthessük cége tevékenységét, piacfejlesztését.

Egyszerűbb energiafogyasztási címkék a háztartási gépeken

2017. 06. 14. 13:31

Az Európai Parlament keddi döntésének értelmében a vásárlók nemsokára könnyebben tudnak majd energiatakarékos háztartási gépeket választani. A technológiai fejlődéssel lépést tartó új, A-tól G-ig tartó jelölési rendszert 535 szavazattal 46 ellenében 79 tartózkodás mellett hagyták jóvá. 

Kohézió jövője: búcsú a könnyű pénzektől

2017. 06. 14. 13:21
Nem csak kevesebb pénz juthat 2020 után a kohéziós politikára, de előreláthatóan még a kisebb méretű tortát is több részre kell majd felszeletelni. És ha ez még nem lenne elég, a költségvetés nettó befizetői azon lesznek, hogy minél több és szigorúbb feltételt szabjanak a pénzfelhasználás elé. Áttekintésünk arról, milyen kihívások előtt áll a jövő felzárkóztatási politikája.

Megszűnnek a barangolási díjak

2017. 06. 13. 11:43

Az EU 2017. június 15-étől mindenki számára megszünteti a barangolási (roaming) díjakat, aki az EU egy másik tagállamába utazik. Európa egyik legnagyobb sikertörténete, hogy megszűnnek az utazókat külföldi hívásindítás, sms-küldés vagy mobil eszközökön történő internetes böngészés során terhelő többletdíjak.

Új európai konszenzus a fejlesztési politikáról

2017. 06. 09. 12:46

Az Európai Unió és a tagállamok ma írták alá az európai fejlesztéspolitika jövőjét felvázoló stratégiai tervet. Az „Új európai konszenzus a fejlesztési politikáról” új kollektív jövőképet és cselekvési tervet határoz meg a szegénység felszámolása és a fenntartható fejlődés megvalósítása céljából.

100 európai földrajzi árujelző kerülhet oltalom alá Kínában

2017. 06. 09. 12:40

Az EU és Kína megállapodott arról, hogy hivatalosan közzéteszik azon 200 – 100 európai és 100 kínai – földrajzi árujelző jegyzékét, amelyek kölcsönös oltalom alá helyezéséről a felek 2017. folyamán kétoldalú megállapodást kívánnak kötni. A jegyzék közzétételével meginduló folyamat célja biztosítani az érintett termékek védelmét az utánzatokkal és visszaélésekkel szemben, kölcsönös kereskedelmi előnyökhöz juttatva a feleket, és mindkét oldalon növelve a fogyasztók tudatosságát és a jobb minőségű termékek iránti keresletet.

Nagyot szólt az új mobilitási csomag

2017. 06. 08. 10:00
Az Európai Bizottság javaslatának értelmében a helyi bérek illetnék meg a jövőben a kamionsofőröket, ha 3 napnál hosszabb ideig dolgoznak kiküldöttként egy magasabb bérszintet alkalmazó uniós tagállamban. A szociális dömping elleni fellépés mellett a közúti fuvarozók pihenő idéjére, a postafiók cégekre és az útdíjrendszerben a használó-szennyező fizet elvének az érvényesítésére koncentrál a testület által múlt héten javasolt mobilitási csomag.

Digitális egységes piac: megállapodás született a WiFi4EU kezdeményezésről

2017. 06. 02. 10:33

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság politikai megállapodásra jutott a WiFi4EU kezdeményezésről és annak finanszírozásáról; a kezdeményezés Unió-szerte támogatást fog nyújtani ahhoz, hogy a helyi közösségekben – köztereken, tereken, parkokban, kórházakban és más nyilvános helyeken – ingyenesen hozzáférhető nyilvános wifi-pontokat (hotspotokat) hozzanak létre.

Megalapozott jövőbeli intézkedések az uniós fogyasztóvédelmi jog terén

2017. 06. 02. 10:27

Az eredmények azt mutatják, hogy az európai fogyasztók már erős fogyasztói jogokkal rendelkeznek, azonban van még mozgástér a javulásra például akkor, amikor e jogok érvényre juttatásáról van szó, vagy arról, hogy a digitális kor elvárásaihoz igazítják őket. A szabályok aktualizálásának a határokon átnyúlóan működő vállalkozások számára egyértelműbb jogi helyzetet is kell biztosítania.

Európa jövője: a gazdasági növekedés alapjai

2017. 06. 02. 10:10

A gazdasági válságot követően az EP számos intézkedést hozott, hogy visszaállítsa a bizalmat az európai bank- és pénzügyi rendszer iránt, valamint ösztönözze a beruházásokat. Az Unió vezetői az EU 60. évfordulóját jó alkalomnak látták arra, hogy átgondolják a következő évekre vonatkozó stratégiát, amelynek egyik eleme a gazdasági és monetáris unió jövője.

Lezárult a "Facebookon a cégem" képzéssorozat a Kamarában

2017. 06. 01. 10:06

Az alkalmanként 4 órás képzések célja az volt, hogy a vállalkozók elsajátíthassák azokat az ismereteket, amelyekkel ezt a közösségi médiafelületet saját cégük javára tudják fordítani.

Élesedő verseny várható a cégeladások piacán – a felkészültség versenyelőny lehet

2017. 05. 26. 12:34

2016-ban az elmúlt 20 évben mért harmadik legmagasabb, összesen 3,2 billió USD összértékű M&A tranzakció valósult meg, ennek közel 25%-a Európában. A tranzakciók egyharmada országhatáron átnyúló ún. cross-border deal volt, azaz a vevő más országban, a nemzetközi piacon keresett és választott befektetési célpontot növekedési tervei megvalósításához.

Itt az idő, hogy mindenki profitáljon a növekedésből

2017. 05. 26. 12:30
Bár kerülni igyekezett mindenféle félrevezető lelkesedést, összességében mégiscsak pozitív képet sugall az Európai Bizottság idei szemeszter-jelentése, valamint az országspecifikus ajánlások csomagja. A túlzott deficiteljárás már csak 4 országnál maradt meg, és az egyetlen figyelmeztetést Románia kapta. Cserébe visszatérő szempontként hangoztatták a „szociális dimenzió” előtérbe kerülését.

Június második felében elindulhat a Brexit-folyamat

2017. 05. 26. 12:05
A tárgyalási mandátum hétfői jóváhagyása után az EU27-ek készen állnak a kilépési tárgyalások megkezdésére a brit kormánnyal. Az EU főtárgyalója a június 19-vel kezdődő héten számít a folyamat megkezdésére. A kudarc nem tartozik az opcióim közé – szögezte le Michel Barnier.

Online film- és tévénézés külföldön

2017. 05. 19. 08:20

Megszavazta csütörtökön az EP az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát szavatoló új szabályokat. Más uniós országban is elérhetjük kedvenc zenéinket, filmjeinket, és a szolgáltató ellenőrizheti, hogy nem költöztünk külföldre.

Nem tisztán EU-hatáskör a szabadkereskedelmi megállapodás

2017. 05. 19. 08:16

Az Európai Unió jelenlegi formájában nem kötheti meg egyedül, hanem csak a tagállamokkal együttesen eljárva a szabadkereskedelmi megállapodást Szingapúrral. Erről rendelkezett kedden az Európai Bíróság, igazat adva a tagállamoknak a Bizottsággal szemben.

Élelmiszer-pazarlás az EU-ban: a számok

2017. 05. 19. 08:01

Az EU-ban évente 88 millió tonna, vagyis fejenként 173 kilogramm ételhulladék termelődik, aminek nemcsak gazdasági következményei vannak, de a környezetre is káros. Az Európai Parlament kedden elfogadott állásfoglalásában az ételhulladék mennyiségének komoly csökkentését kéri. Miért jelent ekkora problémát az élelmiszer-pazarlás? Mennyi ételhulladékot termelünk Magyarországon fejenként? 

2017. tavaszi gazdasági előrejelzés: stabil növekedés

2017. 05. 12. 08:57

Az európai gazdaság immár ötödik éve élénkül, és a fellendülés mostanra valamennyi uniós tagállamban érzékelhetővé vált. A tendencia a várakozások szerint idén és jövőre is nagyjából változatlan ütemben fog folytatódni. Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése szerint az euróövezet GDP-je 2017-ben 1,7%-kal, 2018-ban pedig 1,8%-kal fog emelkedni. Az EU egészét tekintve a GDP-növekedés előreláthatólag mindkét évben stabilan 1,9% marad.

Európa jövője: a globalizáció kiaknázása

2017. 05. 12. 08:53

Idén hatvan éves a Római Szerződés, amely létrehozta a mai Európai Unió elődjét. Az évforduló jó alkalom arra, hogy az EU vezetői átgondolják a következő évekre vonatkozó stratégiát, amelynek egyik eleme, hogy jobban kiaknázzák a globalizáció kínálta lehetőségeket, és felvértezzék az Uniót nnak veszélyeivel szemben. 

Eurobarometer 2017: egyre több európai mondja, hogy jó dolog az EU-hoz tartozni

2017. 05. 12. 08:42

Az európaiak többsége közös uniós választ szeretne a globális kihívásokra, és kevésbé nemzeti megoldásokat - derül ki az Európai Parlament megbízásából idén márciusban készített kutatásból. Az új Eurobarometer-felmérés adatai azonban eltérő képet mutatnak az egyes tagállamokban. A magyarok kiemelkedően magas számban gondolják úgy, hogy az EU demokratikusan működik, és 63%-uk érzi magát az Unióhoz tartozónak.

Enterprise Europe Network – Újabb szegedi cég talált partnert a hálózat segítségével

2017. 05. 09. 11:06

Ismét nemzetközi sikertörténetről számolhatunk be: újabb szegedi vállalkozás talált ezúttal angliai partnerre a kamaránkban működő Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodájának segítségével. Az akvapóniakutatással foglalkozó Aquaponic System Kft.-t 2013-ban alakították magánszemélyek és forprofit cégek. A tulajdonosi szerkezet mögött jelentős mikrobiológiai, molekuláris biológiai és mérnöki tudásháttér állt, a világ legnagyobb üzletfejlesztési irodájának segítségével a továbbfejlődéshez kerestek együttműködő partnert.

Brexit: életük végéig bebetonoznák az európaiak jogait

2017. 05. 04. 15:51
Több millió európai polgár a brit kilépés után is, egészen élete végéig megtarthatná a szerzett jogait a Brexit-tárgyalásokra javasolt EU-mandátum értelmében, amit szerdán ismertetett Michel Barnier, az Unió főtárgyalója. A Bizottság nem tartja kizártnak, hogy legkésőbb decemberre elvi megállapodás jöhet létre a Brexit feltételeiről.

Airbnb és társai: infografika a megosztásra épülő gazdaságról

2017. 05. 04. 15:47

Uber, Airbnb, BlaBlaCar, Deliveroo - valószínűleg ismerősen hangzanak. Egyre népszerűbbek a hozzájuk hasonló olyan online platformok, amelyek hidat képeznek a szolgáltatást nyújtók és a fogyasztók között. Az így létrejövő új munkahelyek azonban új aggályokat is felvetnek. A Parlament belső piaci szakbizottsága szerdán elfogadott jelentésében hangsúlyozza például, hogy az új üzleti modellben dolgozókat is megilletik az alapvető szociális jogok.

A sajtószabadság világnapja: hogyan ismerjük fel az álhíreket?

2017. 05. 04. 15:41

Az európaiak csaknem fele, a magyarok pedig több, mint fele elsősorban a közösségi média oldalain követi a híreket és továbbítja azokat - általában anélkül, hogy leellenőrizné a forrásukat. A hamis információk és az álhírek így egyre könnyebben és gyorsabban terjednek, a sajtószabadság világnapja alkalmából a Parlament emberi jogi albizottsága ezért ezt a problémát állította csütörtöki ülésének középpontjába. 

Újrakezdés: az EP szerint felül kell vizsgálni az EU–Törökország kapcsolatokat

2017. 04. 28. 08:37

Habár az EU és Törökország a migrációs politikától kezdve a kereskedelemig szinte minden területen együttműködést folytat, a török demokrácia helyzete, a média szabadságának korlátozása és a börtönbe zárt újságírók miatt a kapcsolat az utóbbi időben egyre feszültebbé vált. A Parlament figyelemmel kíséri a törökországi eseményeket, a szerdai plenáris vitán számos EP-képviselő egyenesen a török csatlakozási tárgyalások felfüggesztését és az EU–Törökország kapcsolatok újragondolását kérte.

Vita Magyarországról Orbán Viktor miniszterelnökkel

2017. 04. 28. 08:34

A frakcióvezetők és a képviselők Frans Timmermans-sal, a Bizottság alelnökével és Orbán Viktor miniszterelnökkel vitatták meg a CEU-t érintő felsőoktatási törvényt, a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos jogszabályok szigorítását, illetve a kormány által indított nemzeti konzultációt.

A szociális pillérre vonatkozó terveit ismertette a Bizottság az EP-ben

2017. 04. 28. 08:30

Esélyegyenlőség és hozzáférés a munkaerőpiachoz, tisztességes munkafeltételek, valamint megfelelő és fenntartható szociális védelem mindenkinek - ez a szociális jogok európai pillérének három fő célkitűzése. A kezdeményezés a Bizottságtól származik, és mintegy egy éves előkészítés és konzultációk sora után Marianne Thyssen uniós biztos ismertette az EP szerdai plenáris ülésén. 

Elektronikusan követik nyomon az EU-ba érkező ökológiai termékeket

2017. 04. 21. 10:13

Április 19-től alkalmazandó az ökológiai termékek behozatalát pontosabban nyomonkövető új elektronikus tanúsítási rendszer, amelynek segítségével az Európai Unió globális vezető szerepet tölthet be e termékek a nyomonkövethetősége és a kereskedelemükre vonatkozó megbízható adatok gyűjtése terén.

Az Európai Unió prioritásai 2017-re: hogy halad a munkával az EP?

2017. 04. 21. 10:10

Az Európai Unió vezetői hat jogalkotási prioritást határoztak meg az idei évre. Ezek olyan fontos területeket érintenek, amelyek mindannyiunk életére hatással vannak, mint például az egyik legnagyobb kihívást jelentő migrációs válság, a biztonsági kérdések és a klímaváltozás.

Brexit: Antonio Tajani Londonban egyeztetett Theresa May brit miniszterelnökkel

2017. 04. 21. 10:08

Antonio Tajani, a Parlament elnöke az állampolgárok jogainak védelme érdekében szólalt fel a londoni találkozó alkalmával, ahol Theresa May brit miniszterelnökkel a Brexit következményeiről egyeztettek. „Az Európai Parlament üzenete egyértelmű: az állampolgárok érdekeinek lehető legerősebb védelme az elsődleges prioritás számunkra” - mondta az EP-elnök. 

Biljana Borzan: Az EU-nak morális és politikai kötelessége az ételhulladék csökkentése

2017. 04. 13. 10:38

Az EU-ban évente 88 millió tonna, vagyis fejenként 173 kilogramm ételhulladék termelődik, aminek nemcsak gazdasági következményei vannak, de a környezetre is káros. A környezetvédelmi szakbizottság kedden fogadott el jelentést arról, hogyan lehet csökkenteni az ételhulladék mennyiségét. Biljana Borzan (szocialista, horvát) jelentéstevőt kérdeztük a részletekről.

Mit tesz az EU, hogy egészséges tojások kerüljenek a húsvéti asztalra?

2017. 04. 13. 10:22

A hímes tojások készítése az egyik legismertebb húsvéthoz kötődő hagyomány Európában, Magyarországon azonban a tojás nem csak az ünnepekkor népszerű - hazánk éllovas a fogyasztásban. De vajon tudjuk pontosan, hogy honnan érkezik és milyen minőségű az a tojás, amely az asztalunkra kerül? Az EP több ehhez kapcsolódó, például a tojáskódokkal vagy a tojótyúkok tartásával foglalkozó, jogszabályon is dolgozott.

Szigorúbban kell ellenőrizni az autók károsanyag-kibocsátási tesztjeit az EP szerint

2017. 04. 13. 10:12

A legtöbb tagállam és az Európai Bizottság is hibázott, amikor nem akadályozta meg, hogy az autógyártók csaljanak a károsanyag-kibocsátási tesztek során - mondja az EP vizsgálóbizottságának jelentése, amelyet elfogadott a Parlament. A képviselők számos javaslatot tesznek, hogy garantálják: a laboratóriumi mérések eredménye a jövőben jobban megfelel a valóságnak.

Parlag helyett bioüzemanyag

2017. 04. 07. 11:39

Az egész európai kontinenst felölelő bioenergetikai kutatás zajlik a Horizon 2020 nyertes FORBIO projektben. A tizenkét tagból álló konzorcium tagjai azt vizsgálják, hogy bioenergetikai szempontból hogyan hasznosíthatók az elhagyott ipari területek. Magyar részről a Geonardo Kft. 221 875 euró közvetlen brüsszeli támogatásból valósítja meg a program céljait.

Brexit: ezek a feltételek

2017. 04. 07. 11:33

A képviselők döntő többsége támogatta azt a határozati javaslatot, amely az EP feltételeit tartalmazza az Egyesült Királyság kilépési szerződésének elfogadásához. A Brexit-tel kapcsolatos megállapodáshoz a Parlament jóváhagyása szükséges.

Orvosi eszközök: szigorúbb biztonsági szabályok

2017. 04. 07. 08:57

Megszavazta az Európai Parlament az olyan orvosi eszközök, mint a csípő- és mellimplementátumok szigorúbb ellenőrzésével és tanúsítványaival kapcsolatos új szabályokat. A képviselők a diagnosztikai eszközök használatát szigorító törvényről is döntöttek.

 

Négy hazai régió a 20 legszegényebb között

2017. 03. 31. 08:34

Az Európai Unió húsz legszegényebb régiója között négy magyar is van, az átlag fele alatti fejlettségi szinttel. Belső-London magasan viszi a prímet, de Pozsony és környéke és Prága is a legfejlettebb hat régió közé tartozik – derül ki a 2015-ös helyzetet tükröző legfrissebb regionális fejlettségi statisztikából.    

Hűségesküt tettek a vezetők az EU mellett

2017. 03. 31. 08:31

Osztatlannak és oszthatatlannak nevezi az Európai Uniót a Római Nyilatkozat, amit az Európai Gazdasági Közösségről (EGK) szóló Római Szerződés aláírásának 60-ik évfordulója alkalmából fogadtak el szombaton az EU27-ek állam- és kormányfői. A nyilatkozat, akárcsak beszédeikben a tagállamok vezetői az egység fenntartása mellett törtek lándzsát, jóllehet már a szövegezés során kibuktak fontos véleménykülönbségek.

Brexit: az EP feltételei az Egyesült Királyság kilépési szerződésének elfogadásához

2017. 03. 31. 08:28

Az Európai Parlament Elnökeinek Értekezlete szerdán elfogadta az EP négy frakcióvezetője és az Alkotmányos ügyek bizottsága által megfogalmazott, határozathozatalra irányuló javaslatot. A szöveg a Parlament feltételeit tartalmazza az Egyesült Királyság kilépésére vonatkozó megállapodásának elfogadásához.

“Ready2GO” – avagy gondolkodjon távolabbi piacokban is

2017. 03. 24. 11:05

A nemzetközi piacokat a XXI. században már nem csak a nagy, nemzetközi vállalatok uralják. Egyre nagyobb számú európai KKV nyitott a tengeren túli terjeszkedés iránt.  A távolabbi országokban az üzlet megkötése és beindítása sok nehézségbe ütközhet, ezen kíván az Európai Bizottság által támogatott Ready2GO projekt segíteni.

A megkülönböztető német útdíjrendszert bírálja az EP

2017. 03. 24. 08:41

Mulasztással vádolja az Európai Parlament a Bizottságot, amiért az lényegében szemet huny a külföldi gépjárművekkel szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmazó német útdíjszedési rendszer felett. A képviselők közös, uniós keretet sürgetnek az útdíjszabályokra.   

Nagy adok-kapok jöhet az EU-török viszonyban

2017. 03. 24. 08:38

Egy évvel a 2016. március 8-i EU-török menekültügyi megállapodás aláírása után európai uniós diplomáciai és szakértői körökben növekvő valószínűséget jósolnak az akkori egyezség török részről történő részleges felfüggesztésének, netán teljes megtagadásának, ami szélsőséges esetben egyet jelenthet a 2015-ös nyugat-balkáni menekültáradat megújulásával is, annak minden európai uniós következményével együtt.

Jobb munkakörülményeket kérnek az EP-képviselők a ruhaiparban dolgozóknak

2017. 03. 24. 08:35

Csaknem négy éve, hogy összedőlt a Rana Plaza ruhagyár Bangladesben, 1100 ember halálát okozva. A gyár az általunk jól ismert nagy márkáknak készített ruhákat, amelyeket mi olcsón megvásárolhatunk Európában. Az alacsony ár azonban sokszor a gyárakban dolgozók alacsony keresetével és életszínvonalával jár. A fejlesztési szakbizottság ezért kötelező szabályokat vezetne be a gyártók számára, amelyek garantálják többek között az egészségügyi és emberi jogi minimumokat a munkavállalóknak. 

Az uniós fogyasztók biztonságának megőrzése – online piacterek egyesítik erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy eltávolítsák a veszélyes termékeket az EU piacról

2017. 03. 16. 15:58

2016-ban a rendszert aktívabban használtak a nemzeti hatóságok, amelyek eltávolították a veszélyes termékeket a kereskedelemből. A riasztási rendszer keretében bejelentett veszélyes termékek közül azonban egyre többet értékesítenek online platformokon. A Bizottság ezért fokozta együttműködését az Amazonnal, az Ebay-jel és az Alibabával, annak érdekében, hogy határozottabban lépjenek fel az uniós fogyasztók számára értékesítő weboldalaikon szereplő potenciálisan nem biztonságos vagy a szabályozásnak eleget nem tevő termékek ellen.

Konfliktusból származó ásványkincsek: kötelező ellenőrzés importőröknek

2017. 03. 16. 15:53

Az új szabályok megakadályozzák, hogy a bevételek a lázadó csoportok kezébe kerüljenek, biztosítva, hogy a kereskedelem során is szem előtt tartjuk értékeinket. Az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadta el a konfliktusokban szerepet játszó ásványi anyagok kereskedelmének leállítására irányuló javaslatot.

 

E-demokrácia az EU-ban: lehetőségek és kihívások

2017. 03. 16. 15:44

Az emberek 80%-a internetezett legalább heti egyszer tavaly az Eurostat adatai szerint. Online olvassuk a híreket és tartjuk a kapcsolatot az ismerőseinkkel, de vajon készek vagyunk a hivatalos ügyeinket is teljes mértékben az interneten keresztül intézni? Megkönnyítené a kapcsolatot a döntéshozókkal, képviselőkkel? Eléggé biztonságos az ügyintézés online?

Állami támogatás: A Bizottság jóváhagyta a magyarországi Paks II atomerőmű megépítésére irányuló beruházást

2017. 03. 09. 14:50

Az Európai Bizottság azt a következtetést vonta le, hogy a Magyarország által a két új paksi nukleáris reaktor (Paks II) megépítéséhez nyújtott pénzügyi támogatás állami támogatást tartalmaz. A Bizottság az uniós állami támogatási szabályok értelmében és a Magyarország által a versenytorzulás korlátozása érdekében vállalt kötelezettségek alapján jóváhagyta ezt a támogatást.

Továbbra is digitális szakadék jellemzi az EU-t

2017. 03. 09. 14:42

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2017. évi mutató (DESI) tanúsága szerint az EU sokat fejlődött, de az élen járó országok és a kevésbé jól teljesítők között továbbra is hatalmas a különbség. További beruházások és erőfeszítések szükségesek a digitális tartalmak egységes piacának maradéktalan kiaknázása érdekében.

EU-szinten is vizsgálják a "kétsebességes" élelmiszereket

2017. 03. 09. 10:36
Magyar és szlovák kezdeményezésre az Európai Tanács következtetéseiben is helyet fognak kapni a visegrádi országok kettős élelmiszerminőségre vonatkozó aggodalmai – közölte Takács Szabolcs, EU-ügyi államtitkár kedden az általános ügyek tanácsának ülése után. Közben az Európai Bizottság is ígéri, hogy alaposan utána fog járni a problémának.

EP: állítsa vissza a Bizottság a vízumkényszert az amerikai állampolgárok számára

2017. 03. 02. 15:49

A Bizottság köteles ideiglenesen visszaállítani a vízumkötelezettséget az USA-val szemben, mivel Washington öt uniós tagország polgáraitól vízumot kér a beutazáshoz- olvasható egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. A Bizottságnak két hónapon belül lépnie kell.

A kohéziós politika mellé állt az EU fő pénzosztója

2017. 03. 02. 15:41
Az EU német költségvetési biztosa lát rációt abban, hogy az EU következő keretköltségvetése a brit kilépés miatt a tervezettnél egy évvel előbb (2020-ban) kezdődjön és hét év alatt csak 5 évig (2026-ig) tartson. A költségvetési politikát nem szabad politikai büntetések kirovására használni – figyelmeztetett Günther Oettinger a német Handelsblattnak adott interjúban.

Junckerék "ötkarikás játéka" az EU jövőjéről

2017. 03. 02. 15:39
Öt különböző forgatókönyvet vázol fel a Brexit utáni EU fejlődése számára 2025-ig bezárólag az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott Fehér Könyve. A választási lehetőségek, amelyekről Brüsszel az európaiak véleményét is meg kívánja kérdezni, a status quo-tól a kétsebességen át az európai projekt leszűkítéséig és az integráció valamennyi területen történő elmélyítéséig terjednek.

Magyarország előkelő helyen a Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában

2017. 02. 24. 13:13

Magyarország a 13. helyen szerepel a világ 45 vezető országát tartalmazó 5. Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában, megelőzve ezzel többek között Lengyelországot, Izraelt és Kanadát is. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának Globális Szellemi Tulajdon Központja által közzétett „Az innováció hajtóelemei” című jelentésben az index javítására aktívan és sikeresen törekvő országként emelték ki hazánkat.

CETA: „Az egyezmény geopolitikai és gazdasági szempontból is fontos Európának”

2017. 02. 24. 13:09

Támogatta az EU–Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (CETA) az EP február 15-én, így már csak a nemzeti parlamenteknek kell jóváhagyniuk. A plenáris szavazás után Artis Pabriks (néppárti, lett) témafelelős úgy fogalmazott: „Európa nem maradhat fenn szabad és igazságos kereskedelmi rendszer és más globális szereplőkkel fenntartott minőségi kereskedelmi kapcsolatok nélkül”. A megállapodás a vámok 99%-át megszünteti az EU-s tagországok és Kanada között.

A kevésbé ártalmas, természetes növényvédő szerek használatát ösztönözné az EP

2017. 02. 24. 12:59

Habár a hagyományos növényvédő szerek rendkívül hatásosak a károkozók irtására, az emberi egészségre, az állatokra és a környezetre jelentett kockázatuk egyre több vita tárgyát képezi. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai szerint az élelmiszerek 45%-a tartalmazhatja a növényvédő szerek származékát. A Parlament azért dolgozik, hogy az EU a természetes, biológiai szerek használatára ösztönözze a gazdákat.

A többsebességes Európa lehet a jövő

2017. 02. 16. 15:27
A római nyilatkozat elfogadásának közeledtével az utóbbi napokban megszaporodtak azok a politikai állásfoglalások, amelyek két- vagy többsebességes formában képzelik el az Európai Unió jövőjét. A luxemburgi külügyminiszter és Lengyelország erős embere szerint is ez előrevetítené azt, hogy az EU eddig ismert formájában megszűnhet közösségként működni. „Mindent meg kell tenni, hogy ne jussunk el odáig” - vélekedett Jean Asselborn a BruxInfónak.

Kilencszeres különbség a tagállami minimálbérekben

2017. 02. 16. 15:13
Az EU-ban kilencszeres a különbség legmagasabb (luxemburgi) és a legalacsonyabb (bolgár) minimálbér között, igaz a harmadára csökken az eltérés, ha az összehasonlítás alapja a vásárlóerő-paritás. A magyar minimálbér 412 euróval az EU-n belül az utolsó harmadba tartozik.

Justin Trudeau kanadai kormányfő: a kereskedelemnek az embereket kell szolgálnia

2017. 02. 16. 15:09

„A CETA nemcsak a kereskedelemről, az importról és exportról, vagy a profitról szól. Az a célja, hogy az emberek javát szolgája” - mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólalásában a Parlament csütörtöki plenáris ülésén, egy nappal azután, hogy az EP szerdán támogatta az EU–Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (CETA). Ő az első kanadai kormányfő, aki felszólal a Parlamentben.

Digitális egységes piac: Új uniós megállapodás az online tartalomszolgáltatások Európán belüli hordozhatóságáról

2017. 02. 09. 16:01

Az új szabályok tükrözik a kulturális és szórakoztató célú tartalmak élvezetének új, az Európán belüli mobilitáshoz kapcsolódó módozatait. Az uniós tárgyalófelek – az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság – között létrejött megállapodásnak köszönhetően hamarosan lehetővé válik, hogy az európai polgárok az EU-n belül bárhol teljes körűen igénybe vehessék filmekre, sporteseményekre, e-könyvekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra való előfizetéseiket.

EU–Oroszország kapcsolatok: az egyik legfőbb stratégiai kihívás az Unió számára

2017. 02. 09. 15:50

Sok helyen áram, fűtés és víz nélkül maradtak az emberek Kelet-Ukrajnában a -20 fokos hidegben, miután az oroszbarát lázadók megszegték a tűzszünetet és bombázni kezdték a területet a múlt héten. A harcok kihatnak egész Európára és annak biztonságára is, ezért a Parlament is napirendre vette a helyzetről szóló vitát hétfőn a védelmi albizottság ülésén. A bizonytalan amerikai külpolitika és egy esetlegesen agresszívan fellépő Oroszország döntései nem várt fordulatokat hozhat Európa számára.

A robotika jövője: szeminárium az Európai Parlamentben

2017. 02. 09. 15:47

Szokatlan vendégek, robotok látogattak el a Parlament robotika szabályozásáról és jövőjéről szervezett sajtószemináriumára kedden. Az EP-képviselők dolgoznak a robotika keretszabályairól szóló jelentésen, amelyről várhatóan a jövő heti plenáris ülésen szavaznak. Ki a felelős, ha a robot miatt megsérül valaki? Mik a robotok használatának veszélyei? 

Közel a roamingdíjak eltörlése

2017. 02. 03. 10:36

Újabb lépést tett az Európai Unió afelé, hogy eltörölje a roamingdíjakat. A tervek szerint 2017. június 15-től megszűnik a mobiltelefon-használat felára.

Az EP megszavazta Grúzia vízummentességét

2017. 02. 03. 10:33

Az EP által csütörtökön elfogadott új jogszabály értelmében a grúz állampolgárok 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a schengeni övezetben.

Az Északi-sark fokozottabb védelmét kérik az EP-képviselők

2017. 02. 03. 10:27

A globális felmelegedés hatásaként egyre egyszerűbbé válik a korábban elérhetetlen Északi-sark megközelítése, így egyre nő a nemzetközi verseny is a terület erőforrásainak kiaknázásáért. A külügyi és a környezetvédelmi szakbizottság kedden elfogadott jelentésében az EP-képviselők azt sürgetik, hogy az EU tegyen többet az Északi-sark ökoszisztémájának védelméért, valamint az ottani katonai bázisok kiépítésének megakadályozásáért.

A legújabb adatok szerint rekordot döntött az Erasmus+ program résztvevőinek száma

2017. 01. 26. 22:49

 

 

 

Az Európai Bizottság ma friss statisztikákat tett közzé, amelyek arról tanúskodnak, hogy az EU oktatási és képzési programja, mely idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, sikeresebb és nyitottabb, mint valaha.

 

 

 

A Brexittől retteg az EU bankja is

2017. 01. 25. 14:32
Az uniós költségvetés más területein is kölcsönökkel és garanciákkal válthatnák fel a vissza nem térítendő támogatásokat – jelentette ki kedden Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke, aki elismerte, hogy a Brexit „rettenetes sokkhatásként” érte a 2016-ban több mint 83 milliárd eurónyi hitelt kihelyező pénzintézetet.

A CETA-n túl: az EU folyamatban lévő kereskedelmi megállapodásai

2017. 01. 25. 13:19

Az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményről (CETA) kedden szavazott a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság, majd később az EP plenáris ülése is. De messze nem ez az egyetlen kereskedelmi egyezmény, amelyről az EU jelenleg tárgyalásokat folytat

Mady Delvaux: „A robotok nem helyettesítik az embereket, együtt dolgoznak velük”

2017. 01. 19. 14:03

A robotok, ide értve a gyógyszergyárakban, a mezőgazdaságban alkalmazott robotokat, intelligens autókat, vagy az önmagukat vezérlő drónokat, egyre inkább a napi életünk részévé váltak. De vajon tényleg átveszik a munkát az emberektől? Ki felelős azért, ha sérülést okoznak? Az EP jogi szakbizottsága csütörtökön szavazott arról a jelentésről, amely a robotok átfogó jogi szabályozását kéri a Bizottságtól, Mady Delvaux szocialista, luxemburgi jelentéstevő nyilatkoztt a részletekről.

Nagy-Britannia lemondana a belső piacról

2017. 01. 19. 13:59
A brit miniszterelnök a sok előzetes kiszivárogtatás után voltaképpen kevés újdonságot mondott, keddi beszédében viszont első alkalommal erősítette meg kormányfői szinten a leendő EU-brit kilépési tárgyalásokkal kapcsolatos legfontosabb brit törekvéseket és elvárásokat. A brit pénzügyminiszter közben megerősítette az Alsóházban is, hogy Nagy-Britannia ki fog lépni az EU egységes piacáról is.

Ki kicsoda: új vezetők az Európai Parlament élén

2017. 01. 19. 13:48

Az EP-képviselők Antonio Tajanit választották az Európai Parlament elnökévé január 17-én, majd 18-án kijelölték az EP 14 alelnökét, valamint az adminisztratív- és pénzügyekért felelős 5 quaestort. Az Európai Parlament Elnöksége az EP elnökéből, 14 alelnökéből és 5 quaestorból áll, ez a szerv felelős az EP szabályszerű működéséért.

Az EU nyilvánossá teszi a cégek tényleges tulajdonosainak személyét

2017. 01. 12. 15:36

Az uniós tagállamok 2017-től kötelesek követni az Európai Unió új, a pénzmosás megakadályozását célzó irányelvét. Az irányelv olyan központi adatbázis létrehozására kötelezi a tagállamokat, amelyből gyakorlatilag bárki számára megismerhetőek lesznek a gazdasági társaságok és különböző jogi személyek úgynevezett tényleges tulajdonosai.

A Bizottság a magánélet és a személyes adatok magas fokú védelmét javasolja az elektronikus hírközlés területén, és naprakésszé teszi az uniós intézményekre vonatkozó adatvédelmi szabályokat

2017. 01. 12. 15:26

A Bizottság új jogszabályt javasol, mely növeli az adatvédelem szintjét az elektronikus hírközlés terén, egyúttal új üzleti lehetőségeket biztosít. A benyújtott intézkedések célja, hogy aktualizálják a jelenlegi szabályokat, és azok hatályát kiterjesszék az összes elektronikus hírközlési szolgáltatóra. Továbbá arra irányulnak, hogy új lehetőségeket teremtsenek az elektronikus hírközlési szolgáltatóknak a hírközlési adatok feldolgozása terén, egyúttal növeljék a digitális tartalmak egységes piacába vetett bizalmat és a szolgáltatások biztonságát, ami a digitális egységes piaci stratégia egyik legfontosabb célkitűzése.

EU-költségvetés: saját források vs. a tagállamok befizetései

2017. 01. 12. 15:22

Az EU a jövőben támaszkodjon kevésbé a tagállamok befizetéseire és jobban a saját forrásaira az uniós költségvetés tervezése során, ahogy tette ezt évtizedeken át - mondja a jelentés, amelyet csütörtökön ismertet Mario Monti uniós biztos az EP-ben. Alain Lamassoure jelentéstevő kérdésünkre elmagyarázta, hogy emiatt nem változnak az erőviszonyok a tagállamok és Brüsszel között, a pénzügyminiszterek ugyanazt a szerepet töltik be uniós, mint nemzeti szinten. Mit jelentene pontosan a változás?

A Bizottság üdvözölte a feltételes adómegállapítások hatályba lépő új átláthatósági szabályait

2017. 01. 05. 14:42

A Bizottság üdvözölte azoknak az új szabályoknak a hatálybalépését, amelyek alapján a tagállamok minden szükséges információról értesülnek a multinacionális vállalkozások javára más uniós országokban kiadott feltételes adómegállapítások tekintetében.

Mit várnak az EP-képviselők a máltai elnökségtől?

2017. 01. 05. 14:40

Január 1-jétől hat hónapig Málta tölti be az EU Tanács elnöki posztját és igyekszik megteremteni a kompromisszumot a tagállamok között olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a menekültválság, vagy a Brexit tárgyalások megkezdése.

2017 fő témái az EP-ben

2017. 01. 05. 14:36

A migrációs- és menekültválság kezelése, a terrorizmus elleni küzdelem, az adócsalás visszaszorítása és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2017-ben. Az EP-képviselők emellett foglalkoznak az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerével (ETS) és a tiszta energia kérdésével is, hogy Európa megtartsa vezető szerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben. Összefoglaltuk, hogy melyek lesznek a főbb napirendi témák a következő hónapokban.

KKV kérdőív az egészségügyi technológiaértékelésről

2017. 01. 03. 09:25

Az Európai Bizottság az EU egészségügyi technológiaértékelésre vonatkozó együttműködésének erősítését kezdeményezi. A Bizottság az együttműködések jövőképének kialakakításához várja a gyógyszeriparban, orvosi eszközökgyártásával, forgalmazásával foglalkozó gazdasági szereplők tapasztalatait, elképzeléseit.

Az új uniós jogszabályok értelmében a tagállamoknak drasztikusan csökkenteniük kell a légszennyezettséget

2016. 12. 15. 17:03

Az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyta a nemzeti kibocsátási határértékekről szóló új irányelvet. Ennek a jogszabálynak egy, az Európai Bizottság által előterjesztett jogalkotási javaslat képezi az alapját, amely szigorúbb határértékeket vezet be az öt legfontosabb légszennyező anyagra Európában. Az irányelv 2016. december 31-én lép hatályba.

A Galileo életre kel!

2016. 12. 15. 17:00

A Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere, 2016. december 15-én elindítja kezdeti szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára.

Kkv eszköz: 2014-2015-ben több mint 1400 cégbe 500 millió eurót fektettek

2016. 12. 15. 16:57

Két év alatt több mint húszezer pályaművet nyújtottak be, 500 millió euró támogatásban részesült több mint 1400 projekt és 692 millió eurót meghaladó nagyságú magántőkét mozgósítottak.

Befektetés az európai ifjúságba: A Bizottság létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet

2016. 12. 08. 08:33

Az Európai Bizottság december 7-én – mindössze két hónappal Juncker elnök bejelentését követően – létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet, a pozsonyi ütemtervben meghatározott cselekvési prioritások első eredményeként. Mától a 18 és 30 év közötti fiatalok új lehetőségekre jelentkezhetnek, hogy Európa-szerte jelentős társadalmi hozzájárulást tehessenek, felbecsülhetetlen tapasztalatokhoz juthassanak, és karrierjük kezdetén értékes készségeket sajátíthassanak el. 

Jan Albrecht: az EU–USA adatvédelmi egyezmény magas fokú védelmet biztosít

2016. 12. 08. 08:29

Arról az EU–USA keretmegállapodásról döntött az Európai Parlament, amely a rendőrségi és igazságügyi együttműködés során továbbított személyes adatok védelmét szabályozza. Jan Philipp Albrecht (zöldpárti, német) témafelelős nyilatkozatában elmondta, hogy az egyezmény segít visszaállítani a bizalmat a Snowden-ügy után és „magas sztenderdeket és magas fokú védelmet” garantál a magánadatoknak.

Csak a szegényeknél tűrnék az áram árszabályozását

2016. 12. 08. 08:25
A villamos energia piaci szabályozást módosító javaslat értelmében csak az energiaszegény vagy a védendő háztartási fogyasztókra vonatkozó hatósági árakat lehetne az irányelv hatályba lépésétől számított öt éves átmeneti időszakban fenntartani. A háztartások egészét érintő rezsicsökkentés aligha férne be ebbe a kategóriába – jegyezték meg a BruxInfónak nyilatkozó források.