Üdvözöljük a

NAV tájékoztatók, sajtóközlemények | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 December >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
31      

NAV tájékoztatók, sajtóközlemények

Elérhetőek a NAV 2018-as információs füzetei

 

Ezen tájékoztató anyagok csak a fontosabb előírásokat, normákat tartalmazzák. Ha ez a tájékoztatás nem nyújt kellő mélységű eligazítást, a NAV kéri, hogy az adózók forduljanak ügyfélszolgálatuk munkatársaihoz, ahol konkrét kérdésükre szakszerű választ kapnak 

 

Mire figyel a NAV 2016-ban? - sajtóanyag a 2016-os ellenőrzési irányokról

 

Kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közúti áruforgalom ellenőrzésére, az online pénztárgépekre, a közösségi szolgáltatásokra és fókuszban marad az internetes kereskedelem is. Az ellenőrzéseknél már egy új megközelítés lesz a jellemző, a szemléletet az adózók magatartása és az életútja határozza meg. A NAV honlapján megtalálhatók a 2016-os ellenőrzési irányok. - 2016. február 19.

 

 

Elektronikus piactereken keresztül értékesített elektronikus szolgáltatások áfa kezelése

 

A nem adóalany részére nyújtott távközlési, rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások, elektronikus úton nyújtott szolgáltatások (a továbbiakban: távolról is nyújtható szolgáltatások) tekintetében a teljesítési helyet (2015. január 1-jétől) egységesen az igénybevevő letelepedése határozza meg, tehát a távolról is nyújtható szolgáltatások után az áfát az igénybevevő letelepedése szerinti államban kell megfizetni. Következésképpen amennyiben a belföldön letelepedett szolgáltató ezen szolgáltatásokat másik tagállamban letelepedett nem adóalany igénybevevő részére nyújtja, úgy ezen szolgáltatások után az áfát abban a tagállamban kell megfizetni, ahol az igénybevevő letelepedett.  - 2016. február 17. 

 

 

December 1-én indul a NAV téli ellenőrzéssorozata


Mostantól Szilveszterig a forgalmas helyeken, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint az ünnepekre szervezett vásárokon a nap bármely időszakában, akár munkaidőn kívül és hétvégén is számítani lehet az adóellenőrökre. - 2015. november 30.

 

Készpénzben másfél millió a limit

Másfél millió a limit, ha a gazdálkodók készpénzben akarnak fizetni partnerüknek. A láthatatlan pénzmozgás korlátozására a készpénzfizetésre vonatkozó szabályok az elmúlt években jelentősen szigorodtak. - 2015. október 14.

 

 

Figyeljenek a kisadózó vállalkozások!

Érdemes odafigyelnie a kata adóalanyoknak év vége közeledtével adótartozásaikra, mert az adóalanyiság megszűnésétől számított 24 hónapban az adóalanyiság ismételten nem választható. - 2015. október 7.

 

Tudnivalók az adófolyószámla-kivonatokról

Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van. A NAV az egyenleg megállapításánál a 2014. december 31-ei állapotot veszi alapul. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt csak az találhat, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette, és ezért 2014-ben késedelmi pótléka keletkezett, amit egyébként 2015. november 16-ig kell megfizetni.  - 2015. szeptember 21.

 

Magánszemély esetében a meg nem fizetett adó beszedésének egyik legkézenfekvőbb és leghatékonyabb módja a jövedelem-letiltás. A NAV a munkahely-változtatásokról naprakész információkkal rendelkezik, így haladéktalanul intézkedhet a végrehajtásról. - 2015. július 29.

 

 
tt a nyár és az egyszerűsített foglalkoztatás megoldást jelenthet a szabályos alkalmi munkára. Előnye a bérek garantált mértéke, az egyszerű adminisztráció, valamint az alacsony közterhek. - 2015. július 22.
 

A társaságok jogutód nélküli megszűnése, legyen akár önkéntes elhatározáson alapuló (végelszámolás), fizetésképtelenség miatt elrendelt (felszámolás) vagy szankcionális jellegű (kényszertörlés), nem mentesíti a társaságok képviseletére jogosultakat az egyes adókötelezettségek teljesítése alól. - 2015. július 14.

 

 

Számlázó programokkal szembeni követelmények változása 2016. január 1-jétől - 2015. február 16.

 

A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet módosításáról szóló 2/2015. (II. 3.) NGM rendelet értelmében 2016. január 1-jétől változik azoknak a jogszabály által meghatározott követelményeknek a köre, amelyeknek az adózó által használt számlázó program meg kell, hogy feleljen.

 

Előnyben a köztartozásmentes adózók - 2015. január 29.

 

Akik január végéig kérik, hogy bekerüljenek a köztartozásmentes adózói adatbázisba, azoknak nem kell kockázati biztosítékot fizetniük a március 1-je után – a próbaüzem lejártát követően – élesben működő Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben. Érdemes tehát még a héten kérni a felvételt a NAV-tól.

 

 

A készpénzes fizetést is figyelik a NAV ellenőrei - 2014. október 15.

A feketegazdaság fehérítésének szándékával, és a gazdálkodók közötti kapcsolatok nyomon követhetőségére vezette be a jogalkotó azt a rendelkezést, amely szerint a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó egy naptári hónapban, egy szerződésre tekintettel legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást egy másik, ugyancsak pénzforgalmi számlanyitására kötelezett adózó részére

 

Új helyre költözik a NAV hódmezővásárhelyi kirendeltsége

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adóigazgatóságának hódmezővásárhelyi kirendeltsége 2014. június 13-án, pénteken fogadja utoljára ügyfeleit a Hódmezővásárhely, Andrássy út 25. szám alatt.

Szinte mindennel trükközött a cég

A cégnek bevallása szerint se gépjárműve, se ingatlana, se bejelentett alkalmazottja nem volt, beszerzéseinek értéke 3 hónap alatt mégis elérte a 645 millió forintot. Az adóvizsgálat végeredménye 333 milliós adóhiány

 

Jön a fesztiválszezon - 2014. május 21.

Újra elérkezett a fesztiválok, kitelepülések és kültéri rendezvények szezonja. Az árusok, kereskedők, vendéglátók egész sora kínálja termékeit, szolgáltatásait. Az ilyen kitelepüléseken is kötelező a számla-, illetve nyugtaadás.

 

Senki ne dőljön be álrevizoroknak - 2014. május 14.

Az utóbbi napokban több sajtóorgánum is foglalkozott furcsa ellenőrzésekkel és bírságokkal, amelyeket egyes vállalkozók a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak tulajdonítanak. A leírtak alapján egyértelmű, hogy ezekhez semmi közük a NAV munkatársainak, az állítólag megtörtént esetek egyetlen részletükben sem azonosíthatóak az adóhivatal revizorainak jogszabályban meghatározott ellenőrzései gyakorlatával.

 

Az interneten kolbászolva... - 2014. április 22.

A Dél-alföldi régió revizorai folyamatosan figyelik az online felületeken zajló kereskedést, és egyre többször botlanak neten kínált élelmiszerekbe. Az ilyen ellenőrzések többségének bírság a vége.

 

Az osztalék jövedelemmel rendelkezők bevallási kötelezettsége - 2014. április 15.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2014-ben - a kifizetői adatszolgáltatásokban közölt adatok alapján - azoknak is küldött bevallási csomagot, akik osztalékból szereztek jövedelmet tavaly. Megszűnt az az előírás, mely szerint a 100 ezer forint alatti osztalékot nem kell bevallani. 

 

Elindult a NAV tavaszi ellenőrzéssorozata - 2014. április 8.
Két hete kezdődött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaszi ellenőrzéssorozata, melynek során az adóellenőrök és a pénzügyőrök a kijelölt szolgáltatások körében, valamint a tavaszi rendezvényekhez, húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan fokozott ellenőrzéseket tartanak a Dél-alföldi régióban is. A tavaszi ellenőrzéssorozat 2014. május 2-ig tart.

 

NAV ellenőrzési irányelvek - 2014. március 26.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzé tette a 2014. évi ellenőrzési tájékoztatóját, kiemelve a legfontosabb célkitűzéseket. Szeretnénk felhívni az ellenőrzéssel különösen érintett iparágakban, a nagy kockázatú területeken működő vállalkozások figyelmét a aktuális ellenőrzési irányokra, elkerülendő egy lehetséges revízió nem várt következményeit.

Online pénztárgépek: célirányos ellenőrzés - 2013. december 11.

Az átállással érintett vállalkozói kör eddig több mint 120 ezer új típusú pénztárgépet rendelt meg a forgalmazók adatszolgáltatása alapján. A megrendelések száma elmarad az adóhatóság által kiadott regisztrációs kódok számától, ezért a NAV célirányos ellenőrzést indít azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél hiányosságot tapasztal.

 

Fokozott ellenőrzések a karácsonyi időszakban - 2013. december 10.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ünnepek idején fokozottan ellenőrzi a nagy forgalmú kereskedelmi és vendéglátóhelyeket, piacokat és közterületeket a feketekereskedelem és az egyéb visszaélések visszaszorítása érdekében.

 

Bejelentkezés evakörbe - 2013. december 9.

Akik 2014-ben az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alapján szeretnék teljesíteni adófizetési kötelezettségüket, azoknak 2013. december 20-ig a székhelyük szerint illetékes NAV megyei adóigazgatóságán be kell jelentkezniük az evakörbe. Az evából való kijelentkezés határideje ugyancsak december 20.

 

Mire figyeljünk decemberben? - 2013. november 13.

Az előlegfeltöltési kötelezettség jelenleg a társasági adóra, a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások járadékára, az energiaellátók jövedelemadójára és az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozik. Ezen adónemekben az adóév során befizetett előlegeket 2013. december 20-ig a várható adó összegére kell kiegészíteni.