Üdvözöljük a

Legyen B-terv! - I. Vállalkozói nap a kamarában | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
16
171819202122
23242526272829
3031     

Legyen B-terv! - I. Vállalkozói nap a kamarában

Szerző: Vántus Lilla | 2017. szeptember 27.

Formabontó és hagyományteremtő. A két szó, amivel leginkább jellemezhető az I. Vállalkozói Nap, amely a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network közös szervezésében valósul meg. A rendezvény ötletgazdáit, ifj. Palotás Sándor kereskedelmi és Pataki Andrea szolgáltatási alelnököt kérdeztük.

- Honnan jött az ötlet, hogy egy ehhez hasonló eseményt szervezzenek?

 

P. A.: - Alap beállítottsága mindkettőnknek, hogy nem csak a saját cégünk fejlesztésén dolgozunk, hanem a körülöttünk lévő vállalkozások is érdekelnek. Az üzleti partnerekkel a beszélgetéseink nem merülnek ki pusztán szakmai kérdésekben. Közel egy éve alelnökként is folyamatosan forognak a fogaskerekek, hogy milyen módon tudunk hozzátenni a megyei vállalkozások fejlődéséhez. Egy ilyen beszélgetés, közös gondolkodás során merült fel a vállalkozói nap ötlete.

 

Szerettünk volna egy olyan alkalmat évente, amikor azok a vállalkozók, cégtulajdonosok, vezetők, akik folyamatosan azon törik a fejüket, hogyan tudják nem csak életben tartani, de fejleszteni is a vállalkozásukat, tudatosan foglalkoznak ezzel a témával, olyan új impulzusokkal, lehetőségekkel, ötletekkel és kapcsolatokkal gazdagodhatnak, ami segíti őket ebben.

 

Az ötletből a vezetés által támogatott programterv lett, a terv megvalósításához pedig a kamarai munkatársak nélkülözhetetlen segítségét is megkaptuk. A hagyományteremtő céllal létrehozott vállalkozói napnak évről évre tervezünk egy kiemelt témát is.

 

 

- Mi lesz a kiemelt téma ebben az évben?

 

P. S.: - Nagyon sokat gondolkodtunk rajta, hogy mi az, ami manapság leginkább foglalkoztat bennünket vállalkozókat? A beszélgetéseink során kiderült, hogy ez a téma a változás. Most, miután a válságnak nevezett időszak mélyéből felfelé jövünk, a piac pezseg, így nem csak egy kezdő vállalkozás, de egy érettebb szakaszban lévő cég számára is a legnehezebb, hogy a változásokat egyáltalán felismerje, a hirtelen új helyzetekben is helyt tudjon állni. Legyen B terve.

Ez sok formában megjelenhet. Ilyen példákat, helyzeteket igyekeztünk megtalálni, erre épült rá végül a rendezvény három fő pillére: a nyitó előadás, a fórumbeszélgetés és a vállalkozói jam session.

 

Nyitó előadónk Máté Krisztina lesz. Azért esett rá a választásunk, mert Az első millióm története című riportsorozata, majd az ennek alapján készült könyve egy gyűjtőpont. A nagyon mély, személyes interjúk során olyan tapasztalatot gyűjtött, amelynek segítségével jól meg tudja mutatni nekünk, milyen módszerek is vannak arra, hogy a változásokat feldolgozzuk, adott esetben mi magunk idézzük elő, és eközben a vállalkozásunk fejlődőképessé váljon és az is maradjon. Vagyis előadása segítségével több szempontot megismerhetnek a résztvevők, így sokkal izgalmasabb és sokrétűbb képet kapunk, mint ha egy sikeres, de mégis csak egyetlen szemszöget képviselő vállalkozót hallunk.

 

 

- Szokták mondani, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de végighallgatva az eddigieket és látva a lelkesedésüket azt hiszem, hogy a főelőadó után is érdemes lesz maradni a programon…

 

P.A. : - A nap közepén fiatal, de számos vállalkozói küzdelmet megélt női vállalkozóval fogunk beszélgetni.  Őket tudatosan a megyéből kértük fel. Tehát olyan helyi vállalkozók, akikkel összefuthatunk az utcán is, bár a vállalkozásaik különféle piacokat érnek el.  A vállalkozói világban talán még mindig a férfiak túlsúlya a jellemző. Nem csak azért kérdezünk hölgyeket, hogy ezt ellensúlyozzuk, de úgy gondoljuk, olyan „finom megoldásokat” is elleshetünk ezektől a női vállalkozóktól, ami nemtől függetlenül bárkinek a hasznára válhatnak.  Épp ezért ezen a programrészen is nagyon számítunk mindenkire, egyáltalán nem lesz „szekciózás”.

 

A rendezvény záró programja, egyben talán a legizgalmasabb, legpörgősebb esemény a vállalkozói jam session lesz. “Variációk két vállalkozóra és B tervekre.” A zenéből ismert improvizációs jellegű „örömzenélés” ebben a formájában úgy épül fel, hogy két tapasztalt vállalkozó ad villám válaszokat azokra a váratlan kérdésekre, amelyeket a műsorvezető-moderátor részükre feltesz majd. A kérdésekben a közös nevező természetesen a változás, a váratlan helyzetek kezelése, a B terv.  Ezzel a felállással nem csak a két főszereplő reflexeit tesszük próbára, de biztosak vagyunk benne, hogy ez a feszes tempó olyan meglátásokat hoz majd ki belőlük, amelyeket a hallgatóság saját épülésére tud használni. És hogy ki lesz a két főszereplő? Minden valamirevaló rendezvényen vannak meglepetések. Itt az ő személyük a meglepetés, csak az utolsó pillanatban áruljuk majd el. De egy biztos: rátermett, tapasztalt, ismert vállalkozókról van szó.

 

 

 

A rendezvénnyel az is a célunk, hogy erősítsük a vállalkozói közösséget, új kapcsolatok kialakulásának adjunk helyet. Sok ilyen üzleti kapcsolatépítő találkozó van manapság. A miénk azonban teljesen formabontó lesz ebből a szempontból is.  Arra is gondoltunk, hogy a vállalkozói játék készségekre is alapozhatunk. Így a fő programok között színes kavalkád várja a résztvevőket.  Lesz vállalkozói memóriajáték, stratégiai társasjáték, vállalkozói kvíz, de egy jó értelemben vett „embervadászatra” is sor kerül majd, értékes nyereménnyel. No persze itt nem arra kell gondolnunk, hogy egymást fogjuk kergetni a rendezvényen, hanem arra, hogy igyekszünk egy formabontó megoldással segítni azt, hogy a vállalkozások, és a jelenlévő szakemberek könnyebben egymásra találjanak.

 

P. S.: - Sokfélék vagyunk. Van, aki könnyen ismerkedik. És van, akit feszélyez egy ilyen helyzet. A játékok azért is szerepelnek a programban, hogy ezt a problémát megoldjuk. Vagyis azokat is igyekszünk segíteni, akik egyedül érkeznek, nehezebben ismerkednek, nincs kiterjedt ismerősi körük a megyei vállalkozások körében. De tudják, a kapcsolat mennyire fontos egy vállalkozó életében.

 

A tudatosság jegyében a programkínálatban helyt kapott a vállalkozói moziklub, ahol vállalkozást fejlesztő kisfilmeket láthatnak az érdeklődők. Igen, lesz pattogatott kukorica is, ahogyan az egy moziban dukál.

 

Szintén segítve a tudatos vállalkozásfejlesztést, a helyszínen vállalkozással kapcsolatos könyvek közül lehet válogatni, vásárolni majd. (Máté Krisztina könyvét is meg lehet majd találni, a szerencsések dedikációt is kérhetnek.)

 

 

- Sokan még mindig igen keveset tudnak a kamarában folyó munkáról. Hogyan igyekeznek közelebb hozni a résztvevőkhöz a gazdasági önkormányzatot?

 

P. A.: - Aki ismeri a kamarai szolgáltatásokat, az már biztosan találkozott a kamarai klubok vagy tanácsadók valamelyikével, illetve a Kamarán belül működő Enterprise Europe Network munkatársaival. Azonban nagyon számítunk azokra is, akik ritkán járnak nálunk. Reméljük, hogy ez a vállalkozói nap kezdeményezés felkelti az érdeklődésüket. A sok-sok szolgáltatást nem tudjuk mindet bemutatni a rendezvény ideje alatt, ezért is fókuszáltunk erre a néhányra.

 

A klubok szerepe nem csak az, hogy egy-egy szakmai témát járjanak körbe, de szintén jó terepe a kapcsolatépítésnek, a vállalkozói együttműködéseknek.

 

Az EEN a külföldi piaci kapcsolatok iránt érdeklődőknek nyújt hatékony segítséget, a tanácsadókhoz pedig egy-egy speciális témában lehet fordulni, ők a saját szakterületükön ismert és elismert vállalkozók, akik segítik a kamara munkáját. A vállalkozói napon tehát velük is találkozhatnak, kérhetnek tőlük segítséget, megismerhetik a klubok életét, rendezvénytervüket, csatlakozhatnak is hozzájuk.

 

 

- Természetesen azért emellett habkönnyű programok is lesznek. Ráadásul úgy hírlik, hogy senki nem marad finom falatok nélkül…

 

P. S.: - A vállalkozói szendvicsverseny ötlete akkor született meg, amikor először leültünk beszélgetni a vállalkozói napról, egy vendéglátóhelyen. Mindketten elfoglalt vállalkozók vagyunk. Előfordul, hogy az ebéd egy tartalmasabb szendvics tud csak lenni. Azt is tudjuk, hogy ezzel a helyzettel nem vagyunk egyedül. Sok vállalkozótársunk van szinte egész nap úton vagy az irodában ülve is alig jut ideje egy kis szünetre. Egy nyugodt ebédelésre pedig még ritkábban. Ezért arra gondoltunk, mi lenne, ha arra ösztönöznénk a megyei vendéglátó vállalkozásokat, hogy készítsenek olyan tartalmas szendvicset, amit egy magunk fajta elfoglalt vállalkozó is szívesen fogyaszt.

 

A szendvicsversenyre több díjat is kiosztunk majd: szakmai és közönség díj is lesz. A szakmai díjat a Szegeden jól ismert séf, Bálint Ferenc nevével fémjelzett zsűri ítéli oda.  A közönségdíjról pedig a legautentikusabb személyek, maguk a vállalkozók döntenek majd. Ugyanis az I. Vállalkozói Napon délidőben lehet majd kóstolni a szendvicseket, és voksolni arra, amelyik a leginkább ízlett. A nap végén az eredményhirdetés azonban nem zárja le a történetet. A nyertes szendvics egy évig viselheti „A megye vállalkozói szendvicse” jelzőt.  (Ez idő alatt a Kamarai Futár minden egyes számában szerepel majd egy keretes bejegyzés róla, sőt a kamara beszállítójává is válnak. Így minden hónapban sok megyei vállalkozóhoz elvisszük a hírét.)

 

 

 

 

- Mit várnak a rendezvénytől?

 

P. A.: - Elsősorban nem kapni, sokkal inkább adni szeretnénk. Több vállalkozótól halljuk mi magunk is, hogy „De mit csinál a Kamara? Mit kapunk ettől a szervezettől?” Azt gondoljuk, ennek a véleménynek az alapja az, hogy keveset tudnak még a lehetőségekről, amiket a Kamara biztosítani tud számukra. Ezek egyik része a szolgáltatások sokasága. Ezeket képtelenség is lenne egy napba besűrítve megmutatni. Ezért a másik fontos feladatra, a vállalkozói közösségi tér funkcióra koncentrálunk. Hogy olyan eseményt hozzunk, ahol nem csak beszélünk a közösség építésről, de teszünk is érte. Amit adunk, az információ, lehetőség, támogatás, esély. Az egyetlen, amit mégis várunk, hogy remélhetőleg sok megyei vállalkozó, vállalkozás él majd ezzel a lehetőséggel.

 

A kicsiktől a nagyokig, a kezdőktől a tapasztaltakig, a fiataloktól az idősebb korosztályig. Mert mindannyian tudunk egymástól tanulni. A Kamara ehhez nyújt teret és támogatást.

Ezt az üzenetet azonban kissé szintén könnyedebben szeretnénk átadni, azt az érzést szeretnénk közvetíteni, hogy „Nálunk Ön van a rivaldafényben!”, ezért például a Kamarai Futár rendkívüli címlapfotózásra várja a résztvevőket. Keresse a fotósarkot a rendezvény előterében!

 

 

- Mit kell tudni a részvételi feltételekről?

 

P. S.: - Bármennyire is szeretnénk, nem tudunk korlátlan számú résztvevőt fogadni. Ezért a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.  A színes programhoz egy jelképes részvételi díj párosul, de a kamarai önkéntes tagság további kedvezményt jelent. A jegyek típusát, díját és tartalmát a rendezvény hivatalos oldalán, a regisztrációnál ismerhetik meg és választhatják ki.

 

Hol tájékozódhatnak és regisztrálhatnak az érdeklődők?

 

A rendezvény hivatalos oldala már él, ahol a programot és a regisztrációt is elérhetik. Ezen kívül érdemes követni az esemény FB oldalát is, ahol kulisszatitkokat is elárulunk, és még többet megtudhatnak a programokról, előadókról és szereplőkről.